fbpx
Uutiset

Hallitus kokoontui neuvottelemaan miljardien eurojen lisäbudjetista – Lisärahaa luvassa ainakin kunnille, yritystukiin ja elvytystoimiin

Vihreät vaativat lisätukea joukkoliikenteelle ja vasemmistoliitto vähintään määräaikaista korotusta toimeentulotukeen. Keskusta kauhistelee rahan menoa ja muistuttaa valtion velkaongelmasta.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi vasemmistoliiton toivovan vähintään määräaikaista korotusta toimeentulotukeen. Kuva: Arttu Laitala
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi vasemmistoliiton toivovan vähintään määräaikaista korotusta toimeentulotukeen. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus kokoontui puoliltapäivin Säätytaloon neuvottelemaan tämän vuoden neljännestä ja mahdollisesti kaikkien aikojen suurimasta lisäbudjetista.

Merkittävimpiä menoeriä ovat kunnille luvattu vähintään miljardin euron tuki koronakriisin hoitoa varten sekä yritystuet kuten uusi yritysten menetyksiä korvaava kustannustuki.

– Olennaisinta on, että kunnille tulee nyt rahaa koronakriisin hoitoon. Oma toiveeni on, että myös sekä lasten että ikäihmisten aseman ja toimintakyvyn parantamiseen tulee rahoitusta, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi neuvotteluihin saapuessaan.

Lisäbudjetista odotetaan myös talouden elvytystoimia kuten rahoitusta erilaisiin väyläinvestointeihin. Vihreät ovat pitäneet esillä myös suurten kaupunkien joukkoliikenteen merkittävää tukipakettia.

– Kuntien joukkoliikenteen tilanne huolestuttavat kaikkia. Ne asiat ovat varmaan ykkösinä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvaili odotuksia.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi neuvotteluista parannuksia kaikkein pienituloisimpien ihmisten asemaan.

– Esimerkiksi väliaikaisia tai mielellään jatkuviakin korotuksia toimeentulotukeen, hän sanoi.

Keskustalta paineita neuvotteluihin

Paineita neuvotteluihin tuo se, että keskusta on vaatinut hallituksen sitoutuvan toimiin, jotka pitemmällä tähtäimellä parantavat työllisyyttä ja myöhemmin tervehdyttävät koronakriisin runtelemaa valtion taloutta.

– Paljon rahaa on mennyt. Koronan myötä joudumme elvyttämään, mutta Suomen talouden ongelmat ei ole kadonneet mihinkään. Täytyy katsoa myös, kuinka saamme pitkällä tähtäimellä velkaantumisen hallintaan, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan yritykset pitää saada toipumaan koronakriisistä ja palauttaa kansalaisten luottamus kuluttamaan rahaa muuhunkin kuin kaikkein välttämättömimpiin ostoksiin.

– Täytyy pitää myös huolta yksityishenkilöistä, jotka ovat taloudellisessa ahdingossa. Niin heitä kuin yrityksiä pitää nyt auttaa, Henriksson sanoi.

Hallitus järjestää neuvottelujen jälkeen lisäbudjetista tiedotustilaisuuden,

Menot