fbpx
Uutiset

Hallitus kokoontui Säätytaloon neuvottelemaan yritysten yleisestä koronatuesta – Lintilä: pohjaesitys on hyvä

Myös ravintoloiden avaamisen ehdot ovat neuvotteluissa esillä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi, ettei yritysten yleistuesta tule neuvotteluissa kovaa vääntöä. Kuva: Arttu Laitala
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi, ettei yritysten yleistuesta tule neuvotteluissa kovaa vääntöä. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus kokoontui tänään kello 15.30 Säätytaloon neuvottelemaan yritystuista sekä tartuntalain muutoksesta, jota voidaan tarvita säätelemään ravintoloiden avaamista.

Yritystuissa kysymys on niin sanotusta yleistuesta, jota maksettaisiin koronaepidemiasta kärsineille yrityksille riippumatta niiden toimialasta. Sen suuruus olisi tiettävästi yhteensä vähintään satoja miljoonaa euroa.

Koronakriisin taloudellisia vaikutuksia selvittänyt Vesa Vihriälän johtama selvitysryhmä suositti yrityksille yleistukea, joka tukisi kaikkien toimialojen yritysten kannattavuutta.

Selvitysryhmä ehdotti, että tuki kohdistettaisiin pienten ja keskisuurten yritysten sellaisten kustannusten kattamiseen, joita yrityksen on vaikea sopeuttaa lopettamatta toimintaansa kokonaan. Myös työvoimakuluja tulisi ryhmän mukaan lukea korvauksen piiriin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallituksessa esillä oleva tuki olisi Vihriälän mallista muunnettu versio.

– Kun on hyvä pohjaesitys, ei tarvitse vääntää, Lintilä sanoi hallituksen neuvotteluun saapuessaan.

STT:n tietojen mukaan yritysten suoraa yleistukea maksettaisiin mahdollisesti Valtiokonttorista ja tarvittavat tiedot saataisiin verottajalta. Pohjaesityksessä tukea maksettaisiin ilmeisesti maaliskuun ja huhtikuun ajalta yrityksille, joiden liikevaihto on pienentynyt vähintään esimerkiksi 30 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi puolueensa pitäneen esillä sitä, että tukea ei pitäisi voida käyttää osinkoihin eikä tukea pitäisi päätyä harmaan talouden piiriin.

– Nämä ovat mielestäni menossa hyvään suuntaan ja olen siitä tyytyväinen, Ohisalo sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei ottanut kantaa yksityiskohtiin. Hän sanoi haluavansa sellaisen järjestelmän, jolla mahdollisimman moni yritys välttää konkurssin ja jolla työpaikkoja pystytään turvaamaan.

“Turvavälipolitiikka koskee varmaan myös ravintoloita”

Yritysten yleistuen lisäksi hallitus neuvottelee siitä, millä ehdoilla ravintolat voivat avata ovensa Ne ovat olleet suljettuna 4. huhtikuuta lähtien. Sulun on määrä kestää toukokuun loppuun.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ravintoloita voitaisiin avata maan eri osissa porrastetusti. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kansalaisten kannalta olisi kuitenkin ehkä selkeintä, jos koko maa menisi yhdessä rytmissä.

Ravintoloille voidaan asettaa joitakin reunaehtoja esimerkiksi asiakasmäärien sekä aukiolo- ja anniskeluaikojen suhteen.

– Turvavälipolitiikka on oikeaa, kun elämme kahden metrin yhteiskunnassa. Valitettavasti se koskee varmaan myös ravintoloita. Etäisyydet joudutaan katsomaan aika tarkkaan, Haavisto sanoi.

Sisäministeri Ohisalon mukaan yökerhojen tilanne on toinen kuin esimerkiksi pienten kahviloiden, joissa voi olla vain muutamia asiakkaita paikalla.

Menot