fbpx
Uutiset

Hallitus laistaa kovia päätöksiä

Hämeenlinna 12.3.2005

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus selvisi sukat kastumatta opposition – kokoomusta lukuun ottamatta – köyhyydestä jättämästä välikysymyksestä. Köyhyysvälikysymys kaatui eilen eduskunnassa äänin 99-73. Eriarvoisuudesta ja köyhyydestä pitää edelleen keskustella, tosin ei niin kapeasta raosta kuin välikysymyksen tekijät ilmeisesti haluavat. Köyhyyttä torjutaan parhaiten etukäteen muun muassa työpaikkoja luomalla.

Vanhasen hallitus ei kuitenkaan voi hyvällä omallatunnolla nauttia orastavan kevään auringosta ja pirtsakasta pakkasesta. Hallitus pystyi sopimaan torstaina valtiontalouden vuosien 2006-2009 menojen kehyksistä. Itse asiasta eli talousarviokehyksistä hallitus teki ratkaisunsa, mutta kauniin julkisivun takaa löytyy hallitus, joka siirtää ikäviä päätöksiä huomiseen.

Suomen talouden hyvä tilanne antaa Vanhasen hallitukselle pelivaraa. Tie päättyy kuitenkin ennen pitkää seinään. Ikävistäkin asioista hallituksen on pystyttävä sopimaan edes suunnilleen aikataulussa.

Hallituksen oli tarkoitus tehdä kehysneuvotteluissa ratkaisuja paljon puhutusta matalapalkka-alojen tuesta. Pääministerin mukaan ministerit eivät olleet vakuuttuneita tuen ratkaisumallien tehosta. Vanhanen myös osoitti sormella Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta, joka ei hyväksy mallia, jossa hyvin toimeentulevat yritykset joutuvat matalapalkka-alojen tuen maksajiksi.

Pääministeri ja hallitus esiintyvät aivan kuin pienipalkkaisen työn tuki olisi keksitty vasta äskettäin. Tilanne ei suinkaan ole tämä, sillä asia on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallituksella on ollut yllin kyllin aikaa neuvotella tuesta kestävä ratkaisu työmarkkinajärjestöjen kanssa, eikä hallituksen sisäisen sovun löytyminenkään ole ajasta kiinni.

Pääministerin selittelystä huolimatta hallitus on tukiasiassa jokseenkin tarkasti lähtöruudussa. SDP ja keskusta ovat tuen muodosta erimielisiä. Valtiovarainministeriö on karsastanut tukea alusta lähtien ja sen linja tuntuu pitävän. Vanhasen on turha leimata EK:ta tuen kaatajaksi. On aivan perustelua kysyä, miksi menestyviä ja työllistäviä yrityksiä pitäisi rankaista keräämällä niiltä tukea pienipalkkaisten asioiden nostamiseksi.

Hallitus tietysti palaa matalapalkka-alojen tukeen. Tästä kertoo jo päätös varata tukeen valtion rahaa korkeintaan 200 miljoonaa euroa. Kun raha on olemassa, tärkeässä asiassa olisi syytä syntyä mahdollisimman nopeasti puheiden ja selitysten sijaan kovia ratkaisuja.

Auki on edelleen valtion ja kuntien suhteen rukkaus. Kuntaliitto painaa päälle ja ansiokkaasti korostaa, että kuntien taloudellinen tila on kestämätön – varsinkin jos valtio sysää kunnille lisää lakisääteisiä tehtäviä. Alkuperäisen aikataulun mukaan selvitys kuntien rahoitusjärjestelmän uudistamisesta piti olla valmis viime vuoden lopussa, mutta työ on edelleen kesken. Tämäkin asia on vaikea, mutta ei se vitkuttelulla muuksi muutu.

Ikävistäkin asioista hallituksen on pysyttävä sopimaan edes suunnilleen aikataulussa.

Menot