fbpx
Uutiset

Hallitus neuvottelee tänään rajakysymyksistä ja kasvomaskeista – onko tulossa suositus maskien käytöstä julkisilla paikoilla?

Taas mennään. Säätytalon portaiden nousemisesta on tullut pääministeri Sanna Marinille (sd.) rutiinia. Kuva: Arttu Laitala
Taas mennään. Säätytalon portaiden nousemisesta on tullut pääministeri Sanna Marinille (sd.) rutiinia. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus kokoontuu tänään kello 12.30 Säätytaloon jatkamaan neuvottelujaan. Aiheina ovat rajakysymykset ja kasvosuojusselvitys.

Kasvosuoja-asiassa kenties tärkeimpänä pohjaesityksenä on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) perjantaina julkaisema tutkimustuloskooste. Sen mukaan kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen on vähäinen tai olematon.

STM jäi kannanottonsa kanssa kuitenkin lähes yksin.

Toiseen lopputulokseen ovat päätyneet yksittäisten asiantuntijoiden lisäksi muiden muassa hallituksen itsensä asettama covid-19-tiedepaneeli ja työryhmä “Eroon koronasta” sekä Teknologian tutkimuskeskus (VTT). Niiden mukaan niin sanottujen kansanmaskien käytölle löytyy tutkimuksellista tukea.

On siis mahdollista, että hallitus sittenkin antaa suomalaisille ainakin jonkinasteisen suosituksen maskin käytöstä julkisilla paikoilla. Monien mielestä sellaisen aika olisi kuitenkin ollut jo maaliskuussa.

Luvassa myös linjauksia liikkumisesta?

Asialistan rajakysymyksiä koskevilla linjauksilla lienee vaikutusta siihen, miten Suomesta ja Suomeen voi liikkua kesällä.

Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta, ellei tätä oikeutta ole lakiperusteisesti rajoitettu.

Rajat ovat avautuneet jonkin verran muun muassa Viroon, mutta toistaiseksi vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei kuitenkaan suositella. Lisäksi ulkomaanmatkalta Suomeen palaavien henkilöiden tulee 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia.

Menot