fbpx
Uutiset

Hallitus perusteli talouden matokuuria – Sipilä läväytti seinälle jäätävän kuvan Suomesta

Hallitus kertoi torstaina ensi vuoden budjettiesityksestä ja kertoi samalla vuosien 2016–2019 julkisen talouden suunnitelmasta.

Hallituksen tiedotustilaisuuden aloittanut pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että tämänvuotinen budjettiriihi käytiin äärimmäisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

– Pitkään jatkunut heikko tilanne ja se, että uudistuksiin ei ole ryhdytty ajoissa, näkyy verokertymässä ja työllisyysmenoissa.

Sipilä jatkoi madonluvuilla: kasvunäkymä tälle vuodelle on nollan tietämissä ja lähiaikojen talouden kasvutilanne näyttää sekin heikolta.

Ensi vuoden budjettiesityksessä alijäämän arvioidaan olevan 5 miljardia euroa, ja vuoden 2016 lopussa valtionvelka nousisi noin 106 miljardiin euroon, mikä on noin 50 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Kovien leikkausten ja sopeutumistoimien pohjustukseksi Sipilä näytti tiedotusvälineille kuvan valtionvelan kasvusta. Pääministeri heijasti seinälle taulukon, jossa näytetään valtionvelan kasvu (siniset palkit) sekä valtion tulot (sininen käyrä) ja menot (harmaa käyrä).

Taulukossa on ennakoitu myös tulevien vuosien valtionvelan kasvu aina vuoteen 2019 saakka. Kovista säästötoimista huolimatta valtion talous pysyy reilusti alijäämäisenä tulevina vuosina.

Vuonna 2019 valtionvelan arvioidaan kasvavan noin 120 miljardiin euroon. Vuoden 2019 budjetin alijäämän arvioidaan olevan noin 4 miljardia euroa.

Sipilä on jo aiemmin linjannut, että Suomen velaksi eläminen päättyy vuonna 2021.

Asiasanat

Menot