fbpx
Uutiset

Hallitus pohtii koronarajoituksia – Saavatko yli 70-vuotiaat taas pian tavata lapsenlapsiaan?

LM:n tiedot: Ikäihmisten eristyksen purku voi nousta keskusteluun.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) marssivat Säätytaloon kehysriihessä huhtikuun alussa. Sunnuntaina hallitus kokoontuu samaan paikkaan keskustelemaan koronarajoitusten purusta. Kuva: Mauri Ratilainen
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) marssivat Säätytaloon kehysriihessä huhtikuun alussa. Sunnuntaina hallitus kokoontuu samaan paikkaan keskustelemaan koronarajoitusten purusta. Kuva: Mauri Ratilainen

Sanna Marinin hallitus (sd.) kokoontuu sunnuntaina noin aamukymmeneltä tekemään ensi kertaa kokonaisarviota koronaepidemian hoidosta.

Samalla voidaan päättää koronaviruksen vuoksi voimassa olevien liikkumis- ja toimintarajoitusten purkamisesta kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman työryhmän raportin pohjalta.

Rajoitusten purkamisen puolesta on viime päivinä ottanut voimakkaasti kantaa muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Keskiviikkona hallitus kertoi, että lähiopetus peruskouluissa alkaa torstaina 14. toukokuuta. Hallitus linjasi myös, että tuolloin lapset voi viedä päiväkoteihin.

Päiväkodit ovat olleet auki tähänkin asti, mutta suosituksena on ollut hoitaa lapsia kotona, jos se on ollut mahdollista.

Lukioiden, ammattioppilaitosten, yliopistojen ja korkeakoulujen keväästä kuullaan todennäköisesti lisätietoa sunnuntaina. Mahdollista on, että ne jatkavat etäopetuksessa kevään loppuun.

Ikäihmisten karanteeni voi höllentyä

Yli 70-vuotiaat suomalaiset on velvoitettu lähes maaliskuun puolestavälistä lähtien pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa.

Viime päivinä on kuultu puheenvuoroja siitä, onko näiden karanteenia vastaavien olosuhteiden jatkaminen enää hyödyllistä. Moni on surrut sitä, etteivät isovanhemmat ole päässeet aikoihin tapaamaan lapsenlapsiaan.

Esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan seitsemänkymppiset ansaitsevat uuden pohdinnan.

Lännen Median tietojen mukaan ikäihmisten karanteenin höllentäminen nousseekin esille sunnuntaina hallituksen koronakokouksessa.

Joka tapauksessa vanhusten asumispalveluyksikköjen vierailukielto pysynee voimassa. Monissa hoivakodeissa on menehtynyt useita ikäihmisiä koronaan.

Ravintolat toistaiseksi kiinni

Valtioneuvoston asetuksen mukaan ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on todennut toivovansa, että ravintolat voisivat kuitenkin avautua ennen toukokuun loppua, kunhan suojaväleistä huolehditaan. Kulmunin mukaan olisi hyvä, jos vain terveysviranomaiset antavat myöten, että saataisiin jo ravintoloita auki päiväsaikaan (IS 29.4.).

Ravintoloiden ja kahviloiden avaamisesta tuskin kuitenkaan saadaan uutta hallituksen linjausta vielä sunnuntaina.

Ravintoloista saa korona-aikaan myydä ruokaa ulos.

Lainaus avautumassa, tapahtumat jäissä

Kirjastojen lainaustoiminnan ainakin osittaisesta purkamisesta tehdään STT:n haastatteleman hallituslähteen mukaan todennäköisesti päätöksiä sunnuntaina.

Tapahtumia kirjastoissa ei kuitenkaan voida järjestää, jos hallitus ei pura yli kymmenen hengen kokoontumiset kieltävää määräystä.

Yli 500 hengen tapahtumat ovat jäissä heinäkuun loppuun.

Elokuun yleisötapahtumien kohtaloa arvioidaan viimeistään kesäkuun alussa.

Viron työmatkaliikenne noussee esille

Työmatkaliikenteen salliminen Viron ja Suomen välillä nousee mahdollisesti esille sunnuntain neuvotteluissa.

Vähäinen määrä välttämätöntä työmatkaliikennettä on nykyrajoitusten mukaan sallittu Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä.

Vapaa-ajan matkustaminen ulkomaille tuskin vapautuu hetkeen. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvioi viikolla, että vapaa-ajan matkustus pääsee pannasta viimeisenä, kun koronatiukennuksia EU:n sisä- ja ulkorajojen valvontaan puretaan.

Hallituksen neuvottelujen ennakoidaan kestävän vähintään illansuuhun.

Paikalle on kutsuttu kaikki ministerit.

Mukana on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita sekä asioita esitteleviä keskeisiä virkamiehiä.

Menot