Uutiset

Hallitus suitsii muuntohuumeiden haittoja lakiasetuksilla

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan maaseutua hyödynnetään muun muassa huumeiden kätkemisessä, kannabiksen kasvatuksessa ja aseiden säilytyksessä.
Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Hallitus on muuttanut asetuksia huumausaineina pidettävistä aineista ja kuluttajamarkkinoilta kielletyistä psykoaktiivisista aineista.

Muutoksilla halutaan kieltää niin sanottuja muuntohuumeita, ehkäistä niiden päihdekäyttöä ja tehostaa valvontaa.

Hallitus lisää neljä vahvaa synteettistä opioidia kansainvälisesti valvottujen aineiden joukkoon. Ne muistuttavat paljon huumausaineeksi luokiteltua kipulääke fentanyyliä.

 

Hallitus lisää myös seitsemän uutta bentsodiatsepiinijohdannaista huumausaineluetteloon. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muuntohuumemarkkinoille on tullut viime vuosina lisää erilaisia bentsodiatsepiinijohdannaisia, joita ei käytetä lääkkeenä. Aineiden käyttö voi johtaa nopeasti riippuvuuteen, josta voi olla hyvin vaikeaa toipua.

Lisäksi hallitus ottaa valvontaan 27 uutta psykoaktiivista ainetta, jotka eivät ole lääkkeitä tai huumausaineita. Osalla niistä on kuitenkin havaittu päihdekäyttöä Euroopassa.

Jatkossa aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynti ja luovuttaminen on kiellettyä. Aineiden hallussapidosta ja käytöstä ei rangaista.

Muutokset tulevat voimaan 5. elokuuta.