Uutiset

Hallitus: Turpa kiinni, opiskelijat!

Jos olisin päätoiminen opiskelija, olisin juuri nyt verisesti loukattu ja vihainen.

Kyse on tietenkin opiskelijoiden toimeentulosta, jonka pitäisi olla pian paremmassa kunnossa kuin koskaan, kun asumistukeen saadaan jopa 30 euron korotus.

Sillähän saa jo melkein puolet tenttikirjasta tai kahden viikon bussilipun Hämeenlinnassa.

Opiskelijoiden todellisiin talousongelmiin apu haetaan kuitenkin edelleen iltatöistä, isin ja äidin kukkaroista sekä kunnan sosiaalitoimistosta. Tämä on opiskelijan karua arkipäivää, sillä opintotuella ei kukaan voi elää.

Opintotuet ja niihin vaikuttavat vanhempien tulorajat jämähtivät nykytasolleen silloin, kun tänä syksynä opintonsa aloittanut ikäluokka meni ala-asteen ensimmäiselle luokalle.

Huonoimmassa jamassa ovat vanhempien kotoaan ulos potkaisemat alle 20-vuotiaat, jotka eivät vanhempiensa ”liian korkeiden” (lue: hieman keskivertoa alempien) tulojen takia saa lainkaan tukia.

Lisää on aina luvattu, etenkin vaalien alla, mutta ilmeisesti eduskunnassa on kivempaa vaatia opiskeluaikoihin tiukennuksia kuin lisää tukia, joiden turvin opiskelijat voisivat viettää hieman enemmän aikaa kirjojen parissa ja vähemmän minimipalkkatöissä hampurilaispihvejä paistamassa.

Ei nyt millään pahalla työttömiä kohtaan, mutta onhan siinä nyt jotain mätää, että opiskelijoilla menee taloudellisesti työttömiäkin heikommin, vaikka pakollisia menoja on paljon enemmän.

Opintotukien nykytilalle en keksi kuin kaksi mahdollista syytä.

Joko päättävät tahot eivät ole lainkaan huomanneet, että hinnoissa ja etenkin asumiskustannuksissa on tapahtunut nousua viimeisten 15 vuoden aikana.

Tai, mikä pelottavampaa, kyse onkin vain puhtaasta sadismista.

Opiskelija ei opiskeluaikanaan tuota mitään ja on siksi yhteiskunnalle arvoton. Siispä annetaan ikävästi valittaville loisille pari symbolista murusta, jotta pitäisivät edes turpansa kiinni seuraavat pari vuotta. Kiittämättömät!

Ei silti, opiskelijoilla on sentään kuulijansa jopa Helsingin Arkadianmäellä.

Vielä huonommin menee nimittäin kansaneläkettä saavilla vanhuksilla, joille on ensi vuoden puolella luvassa jopa huomattava viiden euron korotus. Hieman alle kolmekymmentä markkaa, siis.

Siinäpä vasta korotus, jonka käyttämiseen täytyy varmaan pyytää jo sijoitusneuvojalta apua.

Jos opiskelijat ovat ärsyttäviä, omasta tilastaan meluavia loisia, niin vanhukset ovat päättäjien kannalta huomattavasti mukavampia tapauksia.

Eläkeläiset ovat jopa niin kilttiä väkeä, etteivät he edes ymmärrä loukkaantua pöydän reunalta pyyhkäistyistä armopaloista. Ja käyvät kiitollisina jälleen seuraavissakin vaaleissa antamassa äänensä.

Päivän lehti

22.1.2020