fbpx
Uutiset

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen Posti-sotkusta tiistaina – Hallituspuolueiden kokous venyi myöhään yöhön, kiistan käsittely jatkuu tänään

Perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon johtanutta Posti-jupakkaa ja sen seurauksia puitiin viikonloppuna sekä hallitus- että oppositiopuolueissa. Keskiviikkona äänestetään hallituksen luottamuksesta.
Pääministeri Antti Rinne tapasi yleisöä lauantaina Oulussa ja sunnuntaina Lapissa. Kuva: Jukka Leinonen
Pääministeri Antti Rinne tapasi yleisöä lauantaina Oulussa ja sunnuntaina Lapissa. Kuva: Jukka Leinonen

Hallituspuolueet keskustelivat Posti-kiistan tapahtumista sunnuntaina myöhään yöhön. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) huoneessa Valtioneuvoston linnassa pidetystä kokouksesta ei juuri tihkunut tietoa medialle.

Noin puoli kahdeltatoista yöllä valtioneuvosto kertoi Twitterissä, että hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta. Tviitin mukaan hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina. Keskiviikkona eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Posti-kiistan käsittelyä jatketaan puolueissa vielä tänään maanantaina, ja esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän on tarkoitus kokoontua. Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan on arvioitu olevan ratkaisevassa asemassa Rinteen jatkon kannalta.

Lauantaina vihreät kertoi, että puolue odottaa tiistaihin saakka ennen kuin ottaa kantaa Rinteen asemaan.

Sdp:n puoluehallitus piti sunnuntaina puhelinkokouksen ja päätti kutsua puoluevaltuuston koolle keskiviikkoillaksi. Silloin puoluevaltuusto päättää ainakin sdp:n ministerinimistä.

Perjantaina pitkään jatkunut Posti-jupakka sai uuden käänteen, kun kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi. Eron taustalla oli se, ettei Paatero ollut kertonut Postin hallitukselle tarpeeksi hyvin pääministerin kantaa siitä, ettei Postin työntekijöitä saa siirtää halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Opposito vaatii pääministerin eroa

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat vaatineet myös pääministeri Rinteen eroa, koska Rinne on opposition mukaan antanut virheellistä tietoa eduskunnalle.

Oppositiopuolueista ainakin perussuomalaiset pitää maanantaina päivällä ylimääräisen eduskuntaryhmän kokouksen hallitustilanteesta. Asiasta kertoi puolueen puheenjohtaja Halla-aho Twitterissä.

Tiistaina eduskunnassa on tarkoitus keskustella kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksestä koskien sitä, antoiko hallitus ja erityisesti pääministeri Rinne Postin asioista oikeaa tietoa. Välikysymys koskee myös omistajaohjausta ja työmarkkinatilannetta.

Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille, että perussuomalaiset aikoo äänestää tiistaina hallitusta vastaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo sanoi kokoomusaktiiveille lauantaina Järvenpäässä, että Rinteen jatko tarkoittaisi sitä, että keskusta ja vihreät allekirjoittavat hänen toimintatapansa postikriisin yhteydessä.

Kokoomusjohtaja toisti, että kokoomus vaatii Rinteen eroa, ja tarjosi keskustalle ja vihreille uutta yhteistyötä.

– Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto. Sellainen vaihtoehto, jossa isänmaan asioita hoidetaan vastuullisesti ja hyvän hallintotavan mukaan, Orpo sanoi.

Tyytyväisyys hallitukseen laskenut

Pääministeri Rinne piti ennen hallituspuolueiden kokousta sunnuntaina yleisötilaisuuden Rovaniemellä, jossa Yleisradion toimittaja kysyi häneltä, onko hän harkinnut eroa.

– Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen, Rinne vastasi.

Lännen Median tuoreen kyselyn mukaan Rinteen hallitukseen on erittäin tyytyväisiä enää kolme prosenttia suomalaisista ja melko tyytyväisiä 34 prosenttia suomalaisista.​

Nyt melko tyytymättömiä hallitukseen on 38 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä 14 prosenttia.​ Keskustan kannattajista peräti kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä. Heinäkuun lopulla vastaavassa kyselyssä tyytyväisiä hallitukseen oli vielä lähes puolet.​

Näin Posti-kohu eteni

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuutti eduskunnassa viime viikolla, että hän sai tietää Postin aikeista tehdä liikkeenluovutus ja siten siirtää 700 pakettilajittelijaa edullisemman työehtosopimuksen piiriin vasta, kun päätös oli jo tehty.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei Postin hallitus noudattanut Paateron kieltoa liikkeenluovutukseen.

Perjantaina Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi Postin tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Tiedotteen julkaisun jälkeen pääministeri Rinne piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, että Paatero lähtee hallituksesta.

Rinne sanoi, että omistajaohjaus ei ole huomioinut pääministerin ohjeistusta riittävän hyvin Postin pakettilajittelijoiden tapauksessa.

Rinne arvosteli tiedotustilaisuudessa voimakkaasti myös Postin johtoa ja hallitusta vastoin valtio-omistajan tahtoa toimimisesta ja virheellisen tiedon antamisesta. Hänen mukaansa Postin hallituksen asemaa arvioidaan, mutta ainakaan heti ei ole tulossa toimenpiteitä.

Menot