fbpx
Uutiset

Hallituskumppanit puivat Rinteen kohtaloa yömyöhään – jatko on kiinni erityisesti keskustan kannasta

Hallituksen jatkoa ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) kohtaloa käsiteltiin yömyöhään salaisessa paikassa. Pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ei ministeriautoja ja puoluejohtajia näkynyt. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764
Hallituksen jatkoa ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) kohtaloa käsiteltiin yömyöhään salaisessa paikassa. Pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ei ministeriautoja ja puoluejohtajia näkynyt. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic

Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat koolla myöhään sunnuntai-iltana pohtimassa hallituksen tilannetta ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) jatkoa. Kokoontumisen pitopaikkaa ei kerrottu julkisuuteen.

Hallituskumppaneiden paine Rinnettä kohtaan on kova, sillä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ilmoittivat jo lauantaina odottavansa, että pääministeri Rinne antaa tarkan selvityksen Posti-kohun tapahtumista ja sen yhteydessä annetuista lausunnoista.

Jatko on sitten kiinni siitä, mitä mieltä hallituskumppanit ovat Rinteen selvityksistä ja riittääkö kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) ero. Se selvinnee alkuviikosta, maanantain ja tiistain aikana.

Yökokouksen useat vaihtoehdot

Sunnuntain yökokouksen lopputulokseksi on useita vaihtoehtoja. Koko Rinteen hallitus voi erota, jos hallitusyhteistyöhön ei ole enää riittävää luottamusta.

Hallituskumppanit voivat myös vaatia, että sdp vaihtaa pääministerin, kuten tapahtui keskustan pääministeri Anneli Jäätteenmäelle vuonna 2003 Irak-vuodon jälkeen. Julkisuudessa tapauksia on verrattu ahkerasti keskenään.

Jos koko Rinteen hallitus eroaa, niin uusi voidaan muodostaa viime keväänä valitun eduskunnan pohjalta tai sitten voidaan järjestää myös uudet eduskuntavaalit. Tämä tosin on epätodennäköistä, koska sdp:n ja keskustan kannatus on ennätysalhaalla ja perussuomalaiset todennäköisesti voittaisi vaalit.

Kulmunin kova paikka

Keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni on kovan paikan edessä. Käytännössä Kulmunin tuki ratkaisee Rinteen kohtalon. Tuella on luonnollisesti hintansa eli keskusta vaatinee lisää tavoitteitaan läpi, jos puolue lähtee tukemaan Rinnettä.

Vaakakupissa kuitenkin painaa varmasti se, että keskustan kannattajat eivät ole olleet tyytyväisiä Rinteen hallitukseen. Lännen Median tuoreessa kyselyssä kaksi kolmasosaa keskustaa kannattavista oli tyytymättömiä hallituksen toimintaan.

Kuka ja miksi ministeriksi?

Antti Rinne ei sunnuntaina itse nähnyt johtopäätöksille tarvetta. Hän oli maakuntakierroksella Lapissa ja vastasi Yleisradion toimittajan kysymykseen, että ei aio erota.

– Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen, Rinne sanoi.

Sdp:n puoluehallitus piti sunnuntaina puhelinkokouksen ja päätti kutsua puoluevaltuuston koolle keskiviikkoillaksi. Puoluevaltuusto päättää sdp:n ministerinimistä. Jos hallitus jatkaa Rinteen johdolla, niin silloin sdp:n puoluevaltuusto nimittää seuraajan perjantaina eronneelle Paaterolle.

Sdp:n eduskuntaryhmä on käytännössä ollut hiljaa Rinteen toiminnasta, ei ole tullut tukea eikä vaatimuksia vaihdostakaan. Sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner sen sijaan kirjoitti Twitterissä, että Rinteen seuraajia voisivat olla Antti Lindtman tai Sanna Marin.

Välikysymyksestä keskustellaan tiistaina

Tiistaina hallitusta odottaa välikysymyskeskustelu omistajaohjauksesta ja työmarkkinatilanteesta eduskunnassa. Kokoomuksen, kristillisten ja Liike Nytin välikysymyksessä kysytään muun muassa antoivatko pääministeri ja omistajaohjausministeri virheellistä tietoa eduskunnalle.

Myös perussuomalaiset aikoo äänestää hallitusta vastaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä on hallitustilanteesta ylimääräinen kokous maanantaina.

Näin edetään

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuivat sunnuntai-iltana käsittelemään hallituksen tilannetta ja kuulemaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) selitykset Posti-kiistaan tapahtumiin.

Hallituspuolueiden kanta hallitusyhteistyöhön ja Rinteen jatkoon pääministerinä selviää alkuviikosta.

Hallitus vastaa kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin esittämään välikysymykseen omistajaohjauksesta ja työmarkkinatilanteesta tiistaina eduskunnassa. Välikysymyksessä kysytään muun muassa, antoivatko pääministeri ja omistajaohjausministeri virheellistä tietoa eduskunnalle.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona. Hallituspuolueilla on 117 kansanedustajan enemmistö, jos kaikki hallituspuolueet äänestävät hallituksen jatkon puolesta.

Keskiviikkoiltana kokoontuu sdp:n puoluevaltuusto, joka nimeää puolueen ehdokkaat valtioneuvostoon. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero erosi perjantaina, joten sdp kertoo päättävänsä uudesta ministeristä.

Menot