Uutiset

Hallitusneuvottelut vaitiolovaiheessa

Keskiviikosta asti Helsingin Säätytaloon linnottautuneet hallitusneuvottelijat pusertavat yli viikonlopun uuden hallituksen ohjelmaa. Sen jälkeen alkaa prosessin mielenkiintoisin vaihe, ministerinsalkkujen jako. Tähtäin on asetettu niin, että uusi hallitus, Matti Vanhasen (kesk) johtama sinivihreä keskustaoikeistolainen enemmistöhallitus olisi valmis nimitettäväksi ensi torstaina.

Neuvotteluja on verhonnut selvästi yhdessä etukäteen sovittu vaitonaisuus. Neljän puolueen neuvottelijat ovat esiintyneet kovin yhdenmukaisesti suut supussa. He eivät ole esitelleet sen enempää sovittuja kuin erimielisyyksien aiheiksi kohonneita asiakokonaisuuksia. Molempia varmasti on jo muutaman päivän neuvottelujen jälkeen olemassa.

Hallitusneuvottelijat eivät ole vain keskenään puurtamassa työsuunnitelmaa seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Jokainen vähänkin itseään kunnioittava etujärjestö, valtakunnallinen liitto tai yhteisö ovat auliisti tarjonneet näkemyksiään otettavaksi hallitusohjelmaan. Joillakin lobbareilla on tarjolla valmiita tekstejä liitettäväksi sinällään osaksi ohjelmaa.

Edunvalvonnassa kaikki lailliset keinot ovat toki sallittuja, mutta ei hallitusohjelma ole mikään tilkkutäkki, johon otetaan pala sieltä, toinen täältä. Se on kokonaisuus, mahdollisimman tasapuolinen ja realistinen. Hallitus ei voi vyöttäytyä yhdenkään etujärjestön käsikassaraksi.

Heti neuvottelujen alussa muutamat asiantuntijat ja virkamiehet kävivät esittelemässä neuvottelijoille näkemyksiään lähitulevaisuudesta.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas kävi vuorollaan toppuuttelemassa puoluejohtajia jakovarasta, josta luvattiin vaalitaistelun tiimellyksessä kattaa niin veronalennukset kuin monien etuisuuksien kustannukset. Sailaksen mukaan jakovara on olematon, jos sitä ylipäätään on olleenkaan käytettävissä.

Vaikka Sailasta pidetään yhteisen ilonpilaajana, ikävien totuuksien laukojana, hänen puheitaan ei kenenkään sovi vähätellä ja hänen ammattitaitoaan epäillä. Kakun jakaminen sujuu keneltä tahansa, mutta sen karttutaminen on kosolti työläämpää, sillä talouskasvulla on ikävä tapa taittua huippusuhdanteiden jälkeen.

On ilmeistä, että maassa on uusi hallitus loppuviikolla, sovitun aikataulun mukaisesti.

Neuvottelujen arimmat kipupisteet koskevat verotusta ja energiapolitiikkaan, molemmat hyvin keskeisiä asioita. Niinpä hallitusohjelma on kirjoitettava niin taitavasti, jotta kaikki neljä puoluetta voivat siihen sitoutua. On selvää, että keskustan ja kokoomuksen on vaikeata luopua verolinjauksistaan ja vihreiden suhtautumisestaan vesivoiman lisärakentamiseen tai ydinvoimaan.

Ajatukset maakuntahallinnon laajentamisesta tai sosiaalipolitiikasta eivät helposti loksahda yhteneviksi.

Monipuoluehallituksen ohjelma on aina tarkoin hiottu kompromissi. Yksikään puolue ei saa vaatimuksiaan sataprosenttisesti läpi. Kirkko rakennetaan keskellä kylää.

Päivän lehti

30.5.2020