fbpx
Uutiset

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät alkavat käsitellä sote-ratkaisua – yksi vihreiden edustaja ilmoitti heti äänestävänsä vastaan

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) odotetaan julkistavan koko laajan esityksen tiistaina.
Vihreiden savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen aikoo äänestää sote-ratkaisua vastaan. Kuva: Joel Maisalmi
Vihreiden savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen aikoo äänestää sote-ratkaisua vastaan. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskuntaryhmistä ainakin vihreät ja rkp käsittelevät sote-ministerien perjantai-iltana sopimaa sote-ratkaisua jo maanantai-iltana. Ryhmät odottavat saavansa asiasta tarkempaa tietoa maanantaipäivän aikana.

Vihreiden savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen sanoi jo viikonloppuna Itä-Savossa, ettei aio äänestää ratkaisun puolesta. Syynä on se, ettei se turvaa hänen mielestään riittävästi Savonlinnan keskussairaalan asemaa.

– Kyllä se pitää paikkansa, kunhan nyt saadaan lopullinen malli ulos, Järvinen sanoi maanantaina Lännen Medialle.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Savonlinnan seutu pysyisi Etelä-Savon maakunnassa, vaikka alueella olisi ollut vahvaa halua liittyä Pohjois-Savoon. Savonlinnan keskussairaalan yhteispäivystys kuitenkin jatkuisi siirtymäajan, joka olisi kymmenen vuotta.

Järvisen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) pitäisi tulla tiistaina kertomaan sote-ratkaisusta julkisuuteen.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvioi, että hallitus tiedottaa tiistaina sote-ratkaisusta. Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee ratkaisua Lännen Median tietojen mukaan tiistaiaamuna.

– Tiedotamme sen jälkeen, jos on jotain tiedotettavaa, Kurvinen sanoo.

Rahoitusta viilattu

Neuvotteluissa yksi keskeinen hiertänyt asia oli rahoituksen suuntautuminen kasvavista maakunnista kuten Uudeltamaalta syrjäisempiin maakuntiin, jossa sairastavuus on suurempaa.

Helsingin Sanomien mukaan ääripäitä on saatu tasoitettua niin, että eniten häviävien ja eniten voittavien maakuntien väliset erot eivät ole yhtä suuria kuin alkuperäisessä mallissa.

Peruslinjaukset olisivat kuitenkin pysyneet ja maakunnan saisivat rahansa pääasiassa asukkaiden palvelutarpeen mukaan. Se määrää rahoituksesta 80 prosenttia.

Rkp:n lepyttämiseksi kaksikielisyyden painoarvo kuitenkin Helsingin Sanomien mukaan kasvoi.

Länsi-Pohjan sairaalan asema Kemissä on ratkaisussa turvattu samalla tavalla kuin Savonlinnan keskussairaalan, pitkällä siirtymäajalla.

Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistussopimus Mehiläiselle näyttäisi kuitenkin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan mitätöityvän.

Sen sijaan Jämsässä, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa sekä Etelä-Pohjanmaan Kuusiokuntien kanssa tehtyihin ulkoistussopimuksiin tulisi siirtymäajalla irtisanomismenettely. Sen avulla sopimukset on mahdollista neuvotella uuden lain mukaisiksi.

Sote-esityksen massiivinen lakipaketti aiotaan lähettää alkuviikosta lainsäädännön arviointineuvostolle lausuntoa varten. Eduskunnalle lakiesitykset annettaisiin joulukuussa.

Eduskunta hyväksyisi lait kevätistuntokauden aikana. Maakuntavaalit järjestettäisiin alkuvuodesta 2022.

Uudet sote-maakunnat aloittaisivat vuoden 2023 alusta. Niiden vastuulle siirtyisivät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Sote-maakunnat saisivat rahoituksensa valtiolta ja asiakasmaksuista. Ainakaan ensi vaiheessa niille ei tulisi verotusoikeutta.

Menot