fbpx
Uutiset

Hallitustunnustelija Antti Rinne toivoo keskustalta vielä tänä iltana myönteistä ilmoitusta hallitushaluista

Hallitustunnustelija Antti Rinne on aamusta lähtien saanut selvittää medialle, missä mennään hallituksen muodostamisessa. Kuva: Joel Maisalmi
Hallitustunnustelija Antti Rinne on aamusta lähtien saanut selvittää medialle, missä mennään hallituksen muodostamisessa. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) toivoo vielä tänä iltana keskustalta selkeätä vastausta, onko puolue halukas lähtemään hallitusneuvotteluihin vai ei.

– Toivon todellakin, että ovat valmiit lähtemään neuvotteluihin, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan keskustan kanssa rakentuva hallitus on yksi vaihtoehto.

– Teen tänä iltana ratkaisun. Toivon, että sitä ryydittää se, että tiedän kaikkien puolueiden näkemykset.

Keskustan eduskuntaryhmä ei päivällä tehnyt mitään päätöksiä hallitustilanteesta. Puolueen neuvotteluryhmän oli määrä kokoontua vielä iltapäivällä.

Aiemmin keskusta oli katsonut, että hallitusvaihtoehdot olisi tunnusteltava ensisijaisesti vaalivoittajien kesken. Keskusta koki eduskuntavaaleissa historiallisen suuren rökäletappion.

Rinne kertoi tiistaina keskipäivällä saaneensa hallitustunnustelut päätökseen. Hän oli sitä ennen keskustellut vielä kaksi tuntia kokoomuksen johdon kanssa.

Rinne sanoi tapaamisen jälkeen, että harkinta hallituspohjasta tehdään tiistaipäivän ja yön mittaan.

Rinne sanoi uskovansa, että löytyy “vaihtoehto, vaihtoehtojakin, jotka mahdollistavat sen, että ihmisten vaaleissa haluama muutos politiikkaan voi toteutua”.

– Nyt on aika korjata yhteiskunnan eriarvoisuutta, tehdä investointeja tulevaisuuteen, saada työelämän pelisääntöjä reiluiksi ja torjua ilmastonmuutosta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi aamun keskusteluja Rinteen kanssa toteamalla, ettei mitään valmista tullut. Hän painotti, että talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa vaatii vielä paljon töitä.

– Kokoomus on valmis osallistumaan hallitukseen, jossa työllisyys ja hyvinvointipalvelujen turvaaminen on ykkösasia.

Pohja kerrotaan keskiviikkona

Rinne aikoo kertoa hallitusneuvotteluihin valitsemansa puolueet eduskuntaryhmille keskiviikkona kello 11.30.

Hän on suunnitellut, että hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueet aloittavat urakkansa keskiviikkona kello 14 tilannekatsauksella. Käytännön neuvotteluohjeistus tapahtuu torstaiaamuna, ja sitten aletaan neuvotella torstaina iltapäivällä.

Isoimmissa pöydissä, joita on kahdeksan, neuvoteltaisiin jo torstaina ja perjantaina. Ensi viikon alussa mukaan tulisivat pienemmät alapöydät.

Täysi neuvottelurumba Säätytalossa käynnistyisi siis ensi viikon alkupuolella.

Menot