Kolumnit Uutiset

Hallitusvenettä ei kannata keikuttaa

Kuntavaalitulos lisäsi ilman muuta paineita keskustan, demareiden ja perussuomalaisten riveissä. Kokoomus otti torjuntavoiton ja ykköspaikan kuntapuolueena. Menestys vahvisti puolueen sisäistä yhtenäisyyttä ja puheenjohtaja Petteri Orpon asemaa.

Perussuomalaiset ovat puun ja kuoren välissä. Rökäletappio kuntavaaleissa voimisti linjan terävöittämispuheita. Puolue-eliitin ehdokas Sampo Terho ei kentän mielestä edusta muutosta samalla tavalla kuin Jussi Halla-aho.

Jos Halla-aho huudetaan persujen pomoksi, sanovat kokoomus ja keskusta kiitos ei. Tuolloin on kaksi vaihtoehtoa. Keskusta ja kokoomus pyytävät hätiin kristillisiä ja RKP:tä tai hallitus hajoaa ja edessä ovat uudet vaalit.

Uudet vaalit eivät herätä suuria intohimoja. Demarit ei nykykannatuksella hihkuisi riemusta, ja vielä vähemmän perussuomalaiset ja keskusta.

Varsinkin perussuomalaisille uudet vaalit tietäisivät katastrofia. Edessä olisi taas rökäletappio. Nykykannatuksella kansanedustajien määrä putoaisi puoleen. Keskustallakin olisi suuri vaara jäädä kolmen suuren peränpitäjäksi.

Koko opposition ongelmana on sekin, miten toteuttaa lupaukset, joiden perään on huudeltu ja hallitusta haukuttu. Li Andersson (vas.) Ville Niinistö (vihr.) ja Antti Rinne (sd.) tietävät vallan hyvin, ettei esimerkiksi esi- ja varhaisopetuksen muuttamiseen ilmaiseksi tässä ja nyt ole realistisia mahdollisuuksia.

Opposition esitykset julkisen talouden tasapainottamiseen kuuluvat sarjaan paljon porua ja vähän, jos ollenkaan villoja.

Ylimääräisiä vaaleja eivät kaipaa myöskään puolueitten kirstunvartijat. Presidentin-, maakunta- ja eduskuntavaalit aiheuttavat jo harmaita hiuksia. Mistä hitosta rahat kampanjointiin?

Taulukauppojakaan ei voi enää tehdä, liike-elämä on penseä pistämään rahojaan politiikkaan, eikä kansan kikyistä kärsimä käsikään ole enää karttuisa.

Eniten hallitusveneen keikuttelusta, saati kaatumisesta, kärsisi kansantalous.

Epävarmuus veisi kasvun eväitä ja valtiovallan kyky vaikuttaa syksyn tuloneuvotteluihin esimerkiksi veroporkkanalla olisi vaikeaa, lähes mahdotonta.

Perussuomalaiset ovat nyt paljon vartijoina puheenjohtajaratkaisunsa kanssa, ja jos huonosti käy, voidaan vielä yrittää hallituksen pelastusoperaatiota KD:n ja RKP:n tuella.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic