Uutiset

Halonen ei voisi jättää demareita pulaan

Uralla eteenpäin, pikkukylän päällikön tehtävistä suurkaupungin johtajaksi. Tätä tietäisi tasavallan presidentti Tarja Halosen siirtyminen YK:n pääsihteeriksi, viran joulukuussa jättävän Kofi Annanin seuraajaksi.

Tällä kertaa Halosta sysii maailmanjärjestön johtoon ruotsalaisdiplomaatti Pierre Schori, jota tukee amerikkalainen naisoikeusjärjestö Equality Now, ainakin sen presidentti Jessica Neuwirth.

Kuten nimistä voi päätellä, äänessä ovat henkilöt, joilla ei ole mitään valtaa viran täytössä. Ainakin toistaiseksi Halosella pallottelu onkin lähinnä ajanvietettä.

Suomen presidentti on kuitenkin huomattu maailmalla Kofi Annanin seuraajaa valittaessa.

Torstain Ilta-Sanomat jossittelee Halosen valinnalla.

Demareiden kansanedustajan Liisa Jaakonsaaren mielestä on hienoa, että ”meidän Tarjalla on kysyntää”. Jostain hän loihtii mielikuvan Halosesta, joka antaa YK:lle pakit ja haluaa jatkaa Suomen presidenttinä.

Jaakonsaaren viritys on mielenkiintoinen. Se on sitä jo siksi, että yksittäinen kansanedustaja lukee ääneen mielikuvaansa presidentin ajatuksista.

Miksi Halonen pitäisi presidenttiyttä kovassa kurssissa?

Tarja Halonen aloitti toisen kuusivuotisen kautensa presidenttinä kuukausi sitten. Pettäisikö hän äänestäjiä, jos hän vaihtaisi Helsingin Mäntyniemen YK:n pääsihteerin New Yorkin virka-asuntoon?

Suomalaiset äänestäjät pysyvät varmasti kyydissä, vaikka Halonen jättäisi presidentin tehtävät.

Suomalainen YK:n pääsihteerinä! Ei kukaan voi sellaista mahdollisuutta vastustaa. Halosen valinta olisi kunnian ja arvostuksen osoitus Suomelle.

Mikä magneetti voisi vetää Halosta kohti Suomen maaperää?

Jaakonsaari ei kysymystä syvällisesti pohdi.

Mikäli Halonen jättää presidentin tehtävät, SDP on lievästi sanottuna pulassa. Puolueen näköpiirissäkään ei ole ehdokasta, joka pystyisi voittamaan ennenaikaiset presidentinvaalit.

Vakaumuksellinen sosiaalidemokraattiko jättäisi puolueensa pulaan, suistaisi sen ehkä sekasortoon? Tällainen käyttäytyminen ei ole maan tapa SDP:ssä.

Ilta-Sanomien haastattelussa Halosen valintaa tukee myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, jonka mielestä on myös hienoa, kun suomalaiset pääsevät merkittäviin kansainvälisiin tehtäviin.

Mitä Katainen sanoo, se vaatii suomentamista.

– Se Halonen voisikin todella lähteä YK:n pääsihteeriksi, että saataisiin maalle porvaripresidentti…

Eikä siinä kaikki. Kun presidenttinä olisi porvareiden yhteistyön tuloksena Sauli Niinistö tai Esko Aho, olisi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen luontevaa muodostaa maahan porvarihallitus.

SDP:lle olisi varattu paikka politiikan sivuraiteella, oppositiossa.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

10.4.2020