Uutiset

Halonen, Halonen, Halonen, Halonen...

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen toivoo, että Tarja Halonen jatkaisi toisen kauden tasavallan presidenttinä. SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma tukee Halosen valintaa toiselle kaudelle. Yllätys yllätys: opetusministeri Tuula Haatainen (sd.) haluaa Halosen jatkavan presidenttinä. Ja kas kummaa, myös ulkoministeri Erkki Tuomioja liputtaa Halosen puolesta.

Johtavista demaripoliitikoista Haloseen ei ole ottanut äskettäin kantaa valtiovarainministeri Antti Kalliomäki. Ehkä hän tietää, että presidentinvaalit ovat vuorossa vasta keväällä 2006. Tai ehkä Kalliomäki haluaa Suomeen vain kolmen vuoden tupon.

SDP muuten korostaa, ettei sillä ole haluja omia Halosta ehdokkaakseen. Tavoitteena on laajapohjainen kansanliike istuvan presidentin valitsemiseksi toiselle kaudelle. Tarkoitusta varten olisi luontevaa, että Halosen puolesta ottaisi kantaa joku muukin kuin kuin johtava sd-poliitikko.

Demareiden Halos-puheet vaikuttavat oudoilta. Politiikkaa huonosti tunteva voisi peräti kuvitella, että Halonen on heittämässä pyyhkeen kehään ja siksi oman puolueen johtavien poliitikkojen on julkisilla puheilla yritettävä kääntää hänen päätään.

SDP johdon puheliaisuus on hieman tahditonta Halosta kohtaan, sillä presidentti on toivonut työrauhaa ja rauhaa päättää ehdokkuudestaan sitten, kun on ratkaisun aika.

Selitys demareiden presidenttipuheille taitaa olla yksinkertainen: politiikan hiljainen kesä alkoi vuonna 2004 jo toukokuussa. Halos-puheilla pääsee takuuvarmasti otsikoihin: painomusteella mitattuna SDP:n johto puhuu asiaa.

Ja onhan Halosesta mukavampi puhua kuin vaikkapa siitä, miten maahan syntyy SDP:n ja keskustan hallituksen lupauksen mukaisesti 100 000 uutta työpaikkaa.

Halosen suosion kasvattamiseksi sosiaalidemokraattien ei tarvitsisi syytää sanan sanaa presidentinvaaleista: kyselytutkimusten mukaan Halonen on aivan ylivoimainen vuoden 2006 presidentinvaalien suosikki.

Porvaripuolen mielestä Halosen valinta ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu. Ei toki, koska presidentti valitaan kansanvaalilla. Ja koska on aikaa, mitä tahansa ehtii vielä tapahtua.

Presidentinvaaleista kovasti kiihtyvän porvarin iltarukouksessa on tästä eteenpäin kaksi johtavaa teemaa. Porvari yli kaiken odottaa, että Tarja Halonen ajaa sopivasti ennen vaaleja niin suureen miinaan, että hänen kansansuosionsa romahtaa. Halonen sattuu olemaan niin kokenut poliitikko, ettei porvareiden kannata paljon tämän kortin varaan laskea.

Porvari näkee myös unta porvaripuolen vahvasta yhteisehdokkaasta. Sellaista ei ole näköpiirissäkään – ja pian alkaa olla kiire! Viimeistään heinäkuussa joku porvari heittäytyneekin kysymään, eikö Nokian Jorma Ollilasta tulisikin mainio presidenttiehdokas.

Markku Peltonen