Uutiset

Halonen kaiketi sotkettiin sihteerisoppaan

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ei Helsingin Sanomien perjantaisen uutisen mukaan nimitä poliittisia valtiosihteereitä korkeisiin virkoihin. Halonen oli maan johtavan sanomalehden tietojen perusteella ”tehnyt selväksi hallitukselle” kantansa poliittisista valtiosihteereistä, kun oli keskusteltu valtiosihteeri Perttu Puron (sd.) mahdollisesta noususta liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäälliköksi.

Helsingin Sanomien uutinen ei kovin kauan elänyt. Eilen iltapäivällä pääministeri Matti Vanhanen tyrmäsi tiedot perättöminä keskusteltuaan asiasta presidentin kanssa. Halonen ei ole rakentamassa Suomeen virkakieltoa ja virkoihin valitaan pätevimmät hakijat, Vanhanen julisti.

Vanhanen vihelsi peliä poikki. Pääministerin jälkeen myös Halonen ilmoitti, että uutinen on perätön. Mitä tarkasti ottaen on tapahtunut presidentin ja hallituksen välillä jäi epäselväksi. Saattaa olla, että Halonen on ollut kampeamassa kumoon vain Puron nimitystä ja juttu on lähtenyt tästä liikkeelle.

Suomalaisessa politiikassa on varsin tavanomaista, että pääministeri toimii presidentin viestinviejänä. Tällä kertaa tehtävä ei Vanhaselle istunut. Oli erittäin tärkeää, että presidentti itse astui julkisuuteen kertomaan kantansa Helsingin Sanomien uutiseen.

Uutisen perimmäinen sanoma oli outo. Olisi todella merkillistä, mikäli juuri Halonen olisi rakentamassa Suomeen virkakieltoa. Presidentin täytyy toki tietää, että poliittisten valtiosihteereiden leimaaminen kelvottomiksi viranhakijoiksi on lakien ja asetusten vastaista. Virkakielto ei yksinkertaisesti istu oikeusvaltioon.

Jos valtiosihteerit olisivat virkoja täytettäessä virkakiellossa, tuskin kukaan haluaisi valtiosihteeriksi. Kukapa pyrkisi virkaan, joka tukkii uralle etenemisen!

Presidentti tuli joka tapauksessa sotketuksi poliittisten valtiosihteereiden asemasta käytyyn keskusteluun. Ei ole poissa laskuista, että Halosesta tehtiin tieten tahtoen pelinappula pelissä, jonka ilmiselvä tarkoitus on päästä eroon poliittisista valtiosihteereistä.

Poliittisten valtiosihteereiden asemasta on käyty kovin kipakkaa keskustelua. Maltti on sysätty syrjään, vaikka ministereiden poliittisista avustajista kerätään nyt ensimmäisiä kokemuksia. Yhdeksän valtiosihteeriä aloitti työnsä vasta viime vuonna! Mikäli järjestelmä ei toimi, sitä pitää yksinkertaisesti rukata.

Valtiosihteereitä vastaan kirjoittava lehdistö ei ole vaivautunut kysymään, kuka vastustaa ja miksi valtiosihteerijärjestelmää. Ääntä pitävät – opposition ohella – omasta vallastaan mustasukkaiset korkeat virkamiehet. Miksi tästä vaietaan? Tämän joukon omaa etua tavoitteleva politiikan karsastus on huvittavaakin, sillä virkakoneiston huipulla on yhä paljon henkilöitä, joiden valinnan on varmistanut oikean puolueen jäsenkirja.

Ihmisen muisti tapaa olla hyvä, joskin lyhyt ja tarkoitushakuinen.

Uusimmat