Uutiset

Halonen puolusti YK:n arvovaltaa

Presidentti Tarja Halonen esitti tiistaina merkittävän puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa. Irakin sota on vienyt maailmanjärjestön ja Yhdysvallat äärimmäisen etäälle toisistaan eikä lähentymistä ole näköpiirissä. Linjapuheelle oli tilausta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vetosi jälleen laillisuuden puolesta kansainvälisessä politiikassa. Hänen mukaansa kukaan ei ole lain yläpuolella. Jos kukaan ei ole, niin ei voi myöskään olla Yhdysvallat, joka aloitti Irakin sodan ilman YK:n hyväksyntää. Presidentti Tarja Halonen puolusti voimakkaasti Kofi Annanin näkemystä ja samalla pahoin rapaantunutta YK:n arvovaltaa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush esiintyi YK:ssa vapaan maailman puolustajana. Ei lupaa hyvää, että sanat oli suunnattu enemmän amerikkalaisille äänestäjille kuin maailman johtajille, jotka sentään istuivat Bushin kanssa samassa salissa.

Presidentti Tarja Halosen mukaan kansainvälinen yhteisö epäonnistui pahoin Irakin sodan alla. Se on kipeästi tiedetty, mutta tässä tapauksessa asiasta on enemmän kuin tarpeellista muistuttaa.

Jäljet YK:n epäonnistumisesta näkyvät uutisissa päivittäin.

Halosen mukaan keskenään ristiriitaiset kansalliset edut ohittivat sodan alla yhteisen tahdon. Hän muistutti mitä varten YK:n turvallisuusneuvosto on olemassa. Sen vastuulla on kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen.

Muistutukset ovat terveellisiä, koska sodan lopettamiseksi pitää tietää miksi se alkoi. Sodan perusteluista on jäljellä vain se, että diktaattori Saddam Hussein oli syrjäytettävä. Saddam on vangittu, mutta hinta siitä on ollut hirvittävä. Siksi kaikki on aloitettava alusta, mikä on turhauttavaa, mutta pakollista.

Yhdysvallat ei voi kiertää vastuutaan, mutta ei myöskään YK.
Irakilaisille on elämän ja kuoleman kysymys, että kaaos saadaan päätökseen. Tammikuussa maassa pidetään vaalit, mutta niiden alla väkivallan ennakoidaan vain kiihtyvän. Niin ei saa käydä.

Rosvojoukot ja ihmiskaappaajat on saatava kuriin, mutta samalla on varmistettava, että valta Irakissa on aidosti siitymässä irakilaisille. Ensimmäiseksi on saatava selvyys siitä, kuka maan öljyvaroja hallitsee.
Irakin jälleenrakennus on jäänyt alkutekijöihinsä, mikä on johtanut kierteeseen. Hyvinvointia on turha odottaa, jos rahat valuvat aseisiin.

Presidentti Tarja Halonen on omimmalla alueellaan kansainvälisessä politiikassa. Se sopii presidentin tehtävään. Hän edustaa Suomea linjakkaasti, mikä ei voi olla näkymättä myös hänen kansansuosiossaan.

Globalisaatiokritiikki ja kehitysongelmien esillä pitäminen ovat Halosen lempilapsia. Asiakokonaisuudet ovat hirmuisen laajoja. Presidentti toi YK:ssa esille oleellisen: globalisaatio on väistämätön, mutta se voi olla demokraattisesti ohjattuna eettisesti ja poliittisesti kestävää. Tavoite on syytä pitää esillä, vaikka jäänee presidentillekin avoimeksi, miten se käytännössä saavutetaan.

Päivän lehti

28.5.2020