Uutiset

Halonen tuntee pienituloisten arjen

Presidentti vaikuttaa moniin asioihin omalla arvovallallaan ja arvovalinnoillaan. Useimpien suomalaisten mielestä Suomi tarvitsee presidentin, jonka arvomaailma on inhimillinen ja joka ymmärtää arkielämää.

Tarja Halosella on aito kosketus arjen asioihin. Se ei ole kadonnut häneltä presidenttiaikanakaan. Tästä on hyvänä esimerkkinä se, että Uudellamaalla ehdokkailta kysyttiin, paljonko kaupanmyyjä ansaitsee-Halonen tiesi. Niinistö lähes tuplasi myyjien palkat. Ei siis mikään ihme, että Niinistö on pitänyt suomalaisia työmarkkinoita jäykkinä ja halunnut kasvattaa tuloeroja, jotta maahan syntyisi lisää työpaikkoja. Pienituloisen ihmisen arki on hänelle ilmeisen vieras.

Itse olen työurani tehnyt kaupan alalla ja tunnen hyvin pienipalkkaisten ja osa-ja määräaikaisten töiden kirouksen. Muistan hyvin sen ajan, jolloin työsopimuslakia, työelämän perustuslakia valmisteltiin.Taustalla oli pitkä komiteatyö, joka antoi yksimielisen esityksen. Mukana olivat työnantaja- ja yrittäjäjärjestöt sekä ay-liike.

Niinistölle yksimielinen esitys ei kelvannut. Hän halusi repiä auki työehtosopimusten yleissitovuutta koskevan kohdan. Hänen suuri tavoitteensa oli, että työehtosopimusten yleissitovuutta pitää heikentää. Niinistön malli olisi jättänyt työntekijät enemmän oman onnensa nojaan.

Tarja Halonen ei tullut tyhjästä presidentiksi, hänellä on ollut jo ennen valintaansa mittava yhteiskunnallinen ura. Pätevyytensä hän on osoittanut ulkoministerin, oikeusministerin, pohjoismaisen yhteistyöministerin sekä sosiaali- ja terveysministerin tehtävissä.

Monessa ministeriössä toimiminen on antanut Haloselle laajan kuvan koko suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta.

Ulkoministerin ja presidentin tehtävät ovat entisestään vahvistaneet hänen kokemustaan kansainvälisestä kanssakäymisestä.

Presidentin tehtävän kova ydin on ulkopolitiikkaan johtaminen ja neuvottelut muiden valtioiden päämiesten kanssa. Niissä pitää saada Suomen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja.

Suomi tarvitsee kansainvälisen presidentin, jolla on asiantuntemusta ja kokemusta nimenomaan ulkopolitiikan johtamisessa. Suomi tarvitsee presidentin, joka tunnetaan ja jota arvostetaan naapurimaissa ja maailmalla. Tarja Halonen on kuusi vuotta työllään osoittanut, että hän on koko kansan presidentti.

Anna-Liisa Torvinen

valtuutettu (sd.)

Hämeenlinna

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic