Uutiset

Haloselta yllättävän synkkä arvio

Tasavallan
presidentti Tarja Halonen pitää selvänä, että kansainvälinen terrori rantautuu Suomeen aivan kuten Ruotsiinkin. Pietarissa Tukholman viikonvaihteen tapahtumia kommentoinut presidentti totesi iskun Suomessa olevan vain ajan kysymys.

– Kyse ei ole siitä, jos, vaan siitä milloin se tapahtuu.

Halosen arvio on hätkähdyttävän synkkä, eikä se ole täysin linjassa Suojelupoliisin näkemysten kanssa. Supon mielestä maailmanlaajuinen terrorismi voi levitä myös Suomeen, Halonen odottaa jo iskun aikaa ja paikkaa.

Presidentin olisi paikallaan tarkentaa arviotaan ja kertoa, mihin se perimmiltään perustuu. Tämä on välttämätöntä yksin siksi, että yhteiskunnan on tehtävä kaikki voitava iskun estämiseksi.

Onko presidentillä enemmän tietoa terroriuhasta kuin Supolla? Vai sanooko hän vain ääneen enemmän kuin maan turvallisuudesta vastaava poliisiorganisaatio?

Onko turvatoimia tarpeellista tehostaa, tätä maan johdon tulee vakavassa hengessä pohtia Tukholman iskun jälkeen.

Mitä Tukholman ydinkeskustassa tapahtui lauantaina, se on poliisin tutkinnassa pitkälle selvinnyt. Sen sijaan mitä siellä olisi terrori-iskun tekijän suunnitelmissa pitänyt tapahtua, on edelleen hämärän peitossa.

Tässä vaiheessa vaikuttaa sitä, että terroristin pommi räjähti ennen aikojaan ja ehkä väärässä paikassakin. Jostain syystä vain pieni osa itsemurhaiskun tekijän pommeista räjähti.

Vaarassa oli vähintäänkin kymmenien Tukholman keskustassa lauantaina liikkuneen henki. Suuren tuhon mahdollisuus järkyttää ruotsalaisia, jotka ovat tottuneet elämään vakaiden olojen yhteiskunnassa.

Ruotsin viranomaisia kiinnostaa ennen muuta tieto siitä, toimiko 28-vuotias irakilaistaustainen mies yksin vai oliko hän monen henkilön laatiman iskusuunnitelman toteuttaja.

Yksin tai ryhmässä, tämän rajan vetäminen voi olla veteen piirretty viiva. Jostain tekijän on pitänyt hakea oppinsa yksin pommin rakentamiseksi ja olisi outoa, jos hän ei olisi kartuttanut tietojaan ulkomaanmatkoillaan. Mies vieraili muun muassa Lähi-idässä.

Terroriteon aatteellinen perusta on – kuten heti iskun jälkeen saattoi arvata – ääri-islamilaisuudessa. Kahden pienen lapsen isä kävi kieroutuneella ja verisellä tavalla taistelua läntistä maailmaa vastaan.

Ruotsi joutuu nyt pohtimaan, miten elämä jatkuu. Onko kysymys yksittäisen tekijän yksittäisestä iskusta vai onko maasta tullut terroristien pysyvä iskujen kohde?

Terrorismin tarkoitus ei ole pelkästään tuhon aiheuttaminen. Raukkamaisilla hyökkäyksillä siviilejä vastaan halutaan levittää pelkoa ja muun muassa järkyttää tätä kautta yhteiskunnan perusteita.

Tukholman iskun keskeinen päämäärä oli horjuttaa ruotsalaista kansanvaltaa. Yritys oli alun perin tuhoon tuomittu: terrorismin edessä pohjoismainen demokratia ei taivu.

Päivän lehti

4.6.2020