Uutiset

Halosen takaa-ajo virallisesti käyntiin

Vieraillessaan maalis-huhtikuun vaihteessa Hämeenlinnan seudulla tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoi lyhyttä presidentinvaalikampanjaa. Toive kutistui heti kokoon, sillä vierailun aikana Sauli Niinistö suostui kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Niinistön jälkeen ehdokaslista täydentyi keskustan Matti Vanhasella.

Eilen Tarja Halonen vastasi myönteisesti SDP:n puoluesihteerin Eero Heinäluoman ”torstai on toivoa täynnä” -sanailuun. Halonen ilmoitti, että hän asettuu presidenttiehdokkaaksi ja on näin valmis hoitamaan tasavallan päämiehen tehtäviä toisen kuusivuotiskauden, jos äänestäjät hänelle valtakirjan antavat.

Halosen ratkaisu oli kaikkea muuta kuin yllätys: jo kuukausikaupalla odotettiin vain hetkeä, jolloin hän ilmoittaisi ehdokkuudestaan. Haloselle vääryyttä tekemättä voi sanoa paineen kasvaneen niin suureksi, että hänen oli haudattava ajatus lyhyestä vaalikampanjasta. Sitä hän vieläkin perää, ilmeisesti kuitenkin turhaan.

Kuurupiilo Halosen ympärillä kasvoi kaiken aikaa. Vaikka hän ei ollut virallisesti ehdokas, hän oli mukana kaikissa ehdokkaiden – ja mahdollisten ehdokkaiden – suosiota mittaavissa mielipidekartoituksissa. Tässäkin mielessä on myönteistä, että peli on selvä sekä kaikille ehdokkaille että presidentinvaalien äänestäjille.

Halosen myönteistä vastausta tukevat monet syyt. Niistä vähäisin tuskin on se, että hän on viihtynyt tehtävässään tasavallan presidenttinä, minkä hän eilisessä tiedotustilaisuudessa myönsi. Lääkäreiden virallisen ilmoituksen mukaan presidentin terveyskään ei ole toisen kauden esteenä.

Halonen on kasvanut poliitikoksi ja tätä kautta presidentiksikin sosiaalidemokraattisessa liikkeessä. Jos hän ei olisi ehdokkaaksi lähtenyt, presidentin paikka olisi livennyt hyvin todennäköisesti SDP:ltä porvaripuolelle. Halosta ja demarijohtoa tällainen mahdollisuus ei tietenkään missään mielessä kiehtonut. SDP olisi ollut presidentinvaaleissa pulassa ilman Tarja Halosta.

Halonen ei muutenkaan voinut jättää kenttää Niinistölle ja Vanhaselle. Myös Halosen tueksi koottaneen kansalaisvaltuuskunta. Ja tietysti SDP haluaa – siinä missä Niinistön ja Vanhasenkin leirit – sekä talouselämältä että yksityisiltä kansalaisilta rahaa vaalikampanjan rahoittamiseksi.

Nyt käytettävissä olevien tietojen perusteella Halonen on jopa niin ylivoimainen voittajasuosikki, että vaalit saattavat ratketa heti ensimmäisellä kierroksella. Viimeksi Ylen mielipidekysely kuitenkin kertoi Niinistön ja Vanhasen suosion kasvanen, Halosen taas laskeneen. Tieto innostaa porvarikaksikkoa rynnimään kaikin voimin tasavallan päämieheksi.

Halonen teki viime vaaleissa mahdottomasta mahdollisen, mikä tosiasia on hyvä muistaa. Halosen takaa-ajo on nyt alkanut ja myös Niinistöstä tai Vanhasesta voi olla ihmeen tekijäksi. Presidentin ja pääministerin virkojen hoitamista vaalikampanjointi tuskin haittaa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic