Kolumnit Uutiset

Haluan maksaa veroja

Sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus kasvaa hiljalleen. Me suomalaiset olemme vuosikymmenet olleet ylpeitä sosiaaliturvastamme ja terveydenhuollostamme, mutta nyt niistä on kasvanut iso mörkö. Peikko, joka uhkaa imeä kansan kuiviin vain pitääkseen jotkut epäsosiaaliset hylkiöt elossa.

Järkyttävä ajatusmalli. Me maksamme veroja ja jaamme siten yhteisesti kulujamme. Jokainen hyötyy jossakin elämänsä vaiheessa enemmän ja toisessa vähemmän verovaroin tuotetuista palveluista. On väärin nurista sillä hetkellä, kun itse ei ole saamapuolella.

Verot eivät enää riitä. Kunnat ja valtio ovat nyt turvaamassa uuteen rahalähteeseen: sijoittajiin.

Vaikuttavuusinvestointi on uusi ilmiö, jota kasvatetaan maailmalla ja jonka Sitra on tuonut Suomeen.

Esimerkki ehkä havainnollistaa uutta mallia.

Enää valtio ei maksa pelkästään siitä, että työtöntä koulutetaan ja kurssitetaan ja työllistyminen vie kouluttajalta asiakkaan ja valtion maksaman koulutustuen. Kouluttaja saa palkkansa vasta, kun työtön on saanut pysyvän työpaikan.

Toiminta rahoitetaan vastuullisuusinvestointia varten perustetusta rahastosta, johon sijoittaneille jaetaan onnistuneen koulutuksen ja työnsaannin perusteella syntyneestä voitosta osuus. Osa voitosta jää työvoimaviranomaisen eli valtion säästöksi. Jollei työtön työllisty, kouluttajalle ja sijoittajalle ei makseta.

Malli herättää kaksi kysymystä. Miten mitataan tulos? Uskooko sijoittaja työllistymiseen ja tulokseen?

Työttömien ja maahanmuuttajien työllistymistä, lastensuojelutyötä, koululaisten hyvinvointia ja nuorten kouluttautumista valmistaudutaan parantamaan uuden rahoitusmallin avulla. Mallia varten luodaan tarkat mittarit. Jollei tuloksia saada euroiksi, rahoitusmallia ei voida käyttää.

Sitran järjestämässä seminaarissa Tradekan pitkän linjan sijoitusjohtaja Heikki Venho ei kaunistellut sijoittajien ajatusmallia. Raha on selkeä mittari. Sijoittaja kiinnostuu, kun rahalle saa kohtuullisen tuoton kohtuullisella riskillä.

Venhon viesti on, että yhteiskunnallista hyvää tuottavat palvelut on uusi mielenkiintoinen sijoitusinstrumentti. Rahastoihin on kuitenkin saatava riittävän iso pääoma, jottei riski toteutuessaan kohdistu liian raskaasti yksittäisiin sijoittajiin.

Onko tässä uuden yhteiskuntamme kuva? Keräävätkö yksityiset sijoittajat hyvinvointipalveluista voiton? Minä haluan olla veronmaksaja.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic