Uutiset

Haluan tytön, pojan, enpäs kun lapsen

Sinä raskaana oleva nainen, syö mignon-munia ja muita suklaaherkkuja, jos haluat synnyttää sopusointuisen vauvan.

Nimittäin erään suomalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti raskausaikana suklaata syöneet äidit pyöräyttivät iloluontoisia ja rentoja vauvoja. Suklaan sisältämät ainesosat vaikuttavat aivojen mielihyväkeskukseen, ja tutkijoiden mukaan äidin myönteinen mieliala saattaa välittyä lapseen.

Yllätys, yllätys. Tutkimuksen sponsoria ei ole paljastettu.

Sinä poikavauvaa havitteleva nainen, mene punttisalille ja syö vitamiineja.

Mitä ravitumpi ja lihaksikkaampi äiti on odotusaikana, sitä todennäköisemmin hän synnyttää poikalapsen. Yhteys toimii ainakin Etiopiassa, väittää Biology Letters -lehden julkaisema brittitutkimus.

Ravintotilanteen vaikutus jälkeläisten sukupuoleen on tuttua eläinmaailmasta, mutta ilmiötä ei ole pystytty tähän mennessä osoittamaan ihmistutkimuksissa.

Lontoon yliopiston tutkijaryhmä haastatteli ja tarkasti yli 300 etiopialaisnaista, joista viidenneksellä oli krooninen energian puutos. Ravitsemukseltaan ja lihaskunnoltaan parhaaseen neljännekseen sijoittuneet äidit saivat kaksi kertaa enemmän poikia kuin aliravitut kanssasisarensa.

Sinä tyttölapsesta haaveileva nainen, hanki taloudellinen stressi.

Mitä niukemmat ajat, sitä vähemmän äidit synnyttävät poikalapsia, väittää puolestaan Reproduction-lehden julkaisema kalifornialaistutkimus.

Berkeleyn yliopiston tutkija tutki ilmiötä kahtiajaetussa Saksassa vuosina 1946-99. Entisen DDR:n äidit alkoivat pyöräyttää paljon enemmän tyttöjä heti kun yhdentyminen ajoi itäisten alueiden talouden hetkelliseen kurimukseen vuonna 1991. Lännessä syntyvien lasten sukupuolten lukusuhde pysyi ennallaan.

Sinä yleensä lasta yrittävä nainen. Pysähdy, sillä nyt kannattaa miettiä kaksi kertaa ajoitusta ennen kuin ryhtyy lapsen tekoon.

Sateeseen ja synkkyyteen syntymisessä on etunsa. Lähes puolentoista miljoonan tanskalaisen, itävaltalaisen ja australialaisen otos kertoo, että syksyllä maailmaan saatetut elävät neljä kuukautta keväällä syntyneitä pidempään.

Syy voisi löytyä sikiöaikaisesta kehityksestä, koska monien kansantautien, kuten diabeteksen ja sepelvaltimotaudin, riski saattaa ohjelmoitua elimistöön jo kohdussa.

Raskaana olevat äidit popsivat kenties kesällä tavallista enemmän hedelmiä ja vihanneksia, joilla on siten suotuisa vaikutus myös jälkeläiseen.

Kyllä, kyllä. Tutkimuksista on iloa ja kaikella on merkityksensä.

Elina Nummelin

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien monimediatuottaja.

elina.nummelin@hameensanomat.fi

Sinä poikavauvaa havitteleva nainen, mene punttisalille ja syö vitamiineja.

Päivän lehti

5.6.2020