Uutiset

Haluavatko opettajat vain päästä helpolla?

 

Vaatimukset luokkakokojen pienentämiseksi ovat vain OAJ:n edunvalvontaa, väitti erityispedagogiikan professori Timo Saloviita Helsingin Sanomissa keskiviikkona. Saloviidan mukaan pienten ryhmäkokojen vaikutus oppimiseen on vain vähäinen. Lisäksi hän totesi, että opettajan mielipide painaa liikaa erityisopetuksen tarvetta arvioidessa.

Haluaako OAJ päästää opettajat helpolla painottamalla luokkakokojen merkitystä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen?

– Ei todellakaan. Saloviidan olisi hyvä mennä kouluun tutustumaan. Luokkien rakennehan on muuttunut hyvin paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erityistukea tarvitsevat on integroitu tavallisiin luokkiin, mitä me emme OAJ:nä vastusta. Mutta silloin tarvitaan riittävästi osaamista ja tekeviä käsiä.

Tehdäänkö perusteettomia erityisluokalle siirtoja?

– Ei todellakaan. Suomessa pari vuotta sitten muutettiin lakia siten, että erityisopetuksen kohdalla puhutaan nyt kolmiportaisuudesta.

– Ensin pitää antaa tukea tukiopetuksen keinoin luokassa. Siitä siirrytään osa-aikaiseen erityisopetukseen ja vasta kolmantena vaiheena on erityisryhmä. Monessa kunnassa näitä siirtoja ei taloudellisista syistä tehdä, vaikka asiantuntijat haluaisivat.

Mikä on sopiva luokkakoko peruskoulussa?

– Ykkös- ja kakkosluokilla 18, peruskoulussa muutoin 20 olisi passeli. Jos on erityisoppilaita, heidät pitäisi laskea kahtena.

Professori Saloviita, miten vastaatte kritiikkiin, jonka mukaan ette tunne kouluarkea?

– Tämä on yritys monopolisoida totuutta opettajille, ikään kuin kenelläkään muulla ei saisi olla asiantuntijuutta ja tietoa puhua koulusta.

Onko järkevää, että päätös erityisluokalle siirrosta annettaisiin viranomaiselle, joka ei tunne oppilasta?

– Se taho voisi olla vaikka terveyskeskuksessa toimiva työryhmä, joka tutustuisi oppilaaseen. Silloin saataisiin kaikkein vaikeavammaisimmat oppilaat tuen piiriin.

Mikä on sopiva luokkakoko peruskoulussa?

– Tällä hetkellä keskimääräinen koko on jo alle 20 oppilasta ja isoja luokkia on hyvin vähän. Mielestäni tilanne on kunnossa. (LM–HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic