fbpx
Uutiset

Haluavatko päättäjät satoja sivuja lisää luettavaa?

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka naurahtavat.

Hallintosääntöä muutettiin juuri, mutta nyt valtuustoryhmien puheenjohtajat haluavat taas muuttaa sitä. He haluavat, että tilaajajohtajille palautetaan joku kattosumma, jonka jälkeen asiat pitää tuoda lautakunnan päätettäväksi. Toisin sanoen päättäjät haluavat palauttaa juuri antamaansa valtaa takaisin itselleen.

-Yksimielisyys ryhmyreillä näyttää olevan. Jos meillä on selkeä poliittinen yksimielisyys siitä, että hankintapäätöksissä pitää olla selkeä euromääräinen raja, niin ehdottomasti hallintosääntöä muutetaan. Valtuusto päättää itsenäisesti päätösvaltansa rajoista, Kiemunki sanoo.

Strateginen vai nippelivaltuusto?

Tapio Vekka muistuttaa, että Hämeenlinnan valtuuston työtä on haluttu viedä strategiseen suuntaan.

-Halutaanko valtuustoon ja lautakuntiin vielä satoja sivuja lisää luettavaa? Uuden hallintosäännön hyväksymisessä kävi hyvin ilmi, että ei ole tiedetty, mitä on päätetty, vaikka asioita on kyllä käyty läpi, Vekka sanoo.

Vekka näkee, että luettavaa pitäisi entisestään mieluummin vähentää kuin lisätä ja keskittyä strategiseen johtamiseen.

-Silloin se tarkoittaa, ettei päätetä enää nippeleistä, olivatpa ne sitten 29 miljoonaa tai teroitin, vaan puhutaan strategisesta johtamisesta, hän täräyttää.

Kiemunki on samaa mieltä. Todellista poliittista päätösvaltaa käytetään silloin, kun lautakunnissa päätetään kilpailutuskriteereistä ja -kohteista. Näihin lautakunnan asettamiin raameihin tilaajajohtajien hankinnat nojaavat.

-Mitä lisäarvoa se tuo, jos päättäjille tuodaan laajoja teknisiä asiakirjoja, kuten esimerkiksi moottoritien katteen tarjouskilpailu. Jos todella aikoo pystyä päättämään asiasta, pitää olla resursseja lukea teknisiä asiakirjoja. Se on kumileimasimen tointa, jos tekee päätöksiä ymmärtämättä asian sisältöä.

Kiemunki kuitenkin ymmärtää asian toisen puolen. Päättäjien tietoa lisää se, kun asiat kulkevat luottamuselinten kautta.

-Sietäisi valtuutettujen lukea näitä päätösten sisältöjä, mitä he tekevät ja vielä ymmärtää ne. Tavallaan ymmärrän senkin, että käytäntö vasta opettaa. Kun matkan varrella huomataan jotakin, tehdään asioihin muutoksia. Ei se ole sen kummempi asia. (HäSa)

Menot