Uutiset

Hälytin valvoo pientaloasukkaan unta

Turvallisuusalalla kehitetään kodin valvontalaitteita jatkuvasti, ja kysyntä sen kuin kasvaa. Uusi esimerkki alan kehityksestä ovat langattomat keskuslukitusjärjestelmät.

Keskuslukitusjärjestelmät voivat valvoa kotia myös asukkaan ollessa paikalla. Jos jokin ovi avataan yöllä luvatta, järjestelmä ilmoittaa tästä asukkaalle. Murtohälyttimiä on kehitetty viime vuosina samaan suuntaan.

-Hälyttimet voivat olla päällä joissain osissa taloa. Esimerkiksi reitti jääkaapille voidaan jättää vapaasti kuljettavaksi, kertoo Hämeen lukon myyntipäällikkö Pasi Rantamäki.

Rantamäki kertoo, että murtohälyttimiä asennetaan Hämeenlinnassakin pientaloihin päivittäin ja turvakameroita kuukausittain.

-Käytännössä murtohälyttimet asennetaan kaikkiin uusiin taloihin.

Mukavuudenhalu ohjaa kehitystä

Langattomista keskuslukitusjärjestelmistä tarjontaa on ollut Suomessa kuitenkin kysyntää enemmän. Perinteet ovat kansan keskuudessa vahvoja, ja vanhat lukot on usein koettu riittäviksi.

Alun perin kaukoavaimet kehitettiin helpottamaan liikuntarajoitteisten elämää. Nykyään kyse on kasvavassa määrin kenen tahansa mukavuudenhalusta. Abloyn myyntipäällikkö Anssi Liski toivoo, että uusia taloja rakennettaessa kysyntä kasvaisi.

-Harva ostaisi autoakaan ilman keskuslukitusta.

Sähköinen järjestelmä vaatii vanhojen lukkorunkojen vaihtamisen, mutta asennus onnistuu tavallisesti oveen kuin oveen. Tämän jälkeen yhdellä kaukoavaimella on mahdollista avata ja lukita talon kaikki ovet.

-Murtautuminen onnistuu samalla tavalla kuin perinteisissä lukoissa, mutta nyt lukko-ohjain ilmoittaa, jos jokin ovi avataan luvattomasti tai jos ovi on jäänyt lukitsematta, Rantamäki kuvailee.

Hinta vaikuttaa kysyntään

Laimea kiinnostus kodin keskuslukitusjärjestelmiä kohtaan on voinut johtua myös kovista hinnoista. Esimerkiksi turvakameroiden kysyntä on Rantamäen mukaan noussut, kun hinnat ovat pudonneet. Kameroita asennetaan jopa kesämökeille.

-Kameran ottama kuva saadaan pakattua nykyään niin pieneen kokoon, että kuvaa voidaan seurata hitaallakin nettiyhteydellä.

Liski myöntää, että tähän asti keskuslukitusjärjestelmiä on löytynyt lähinnä tavallista arvokkaammista asunnoista. Uusi järjestelmä on aiempaa edullisempi, minkä toivotaan lisäävän kysyntää.

Pientä valppautta vaaditaan myös keskuslukitusjärjestelmän omistajalta, sillä sähköllä toimivien laitteiden pattereita on vaihdettava. Omistaja saa ilmoituksen patterin loppumisesta parin kuukauden varoitusajalla.

-Kodin yhden oven voi jättää mekaanisesti toimivaksi siltä varalta, että järjestelmä menee epäkuntoon tai patterit ovat päässeet kulumaan loppuun, Liski sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic