fbpx
Uutiset

Hälytyskellojen pitäisi soida

Onko tietokoneesi tänäänkin tiltissä? Älä huoli, siitä ei varmaankaan aiheudu hengenhätää kenellekään, jos et sitten ole töissä hätäkeskuksessa, jossa ihmisten terveys, henki ja elämä on alati haavoittuvaisen tietotekniikan varassa.

Hämeen Sanomat kysyi nelisen viikkoa sitten uuden Hämeen hätäkeskuksen viestipäälliköltä, kestääkö viestien perillemeno hätäkeskuksessa aikaisempaa pidempään.

Uutta saksalaista ESL-tietojärjestelmää oli lehden saamien tietojen mukaan syytä epäillä edeltäjäänsä hitaammaksi.

Yksiselitteinen vastaus: “Ei kestä, kenenkään avuntarvitsijan henkeä tai terveyttä uusi järjestelmä ei vaaranna”.

Mutta jatkoa on seurannut: tällä viikolla tiistain lehdessä oli hälytyskelloja kilisyttävä uutinen: “Hätäkeskuksen hälytys ei aina onnistu”. Ihmisten soittamat hätäviestit eivät välity auttajille asti ensimmäisellä yrityksellä. Ja uusintaan kuluu aikaa, jota hädän hetkellä ei ole hetkeäkään hukattavaksi.

Aamulehti kertoi maanantaina omalta tontiltaan, että myös uusi Pirkanmaan hätäkeskus on hidastanut Tampereen aluepelastuslaitoksen yksiköiden saapumista onnettomuuspaikoille. Tampereen useiden minuuttien myöhästelyt tutkii sisäministeriö.

Hämeenlinnassa ylimääräistä aikaa on kulunut kymmenkunta kertaa, kulloinkin arviolta 2-4 minuuttia.

Hämeen hätäkeskuksen johtaja huokaa, että onni on ollut myötä ja hätäkeskuksen viivytysten vuoksi ei ole syntynyt vaaratilanteita. Toistaiseksi.

Tutkinnan ja sitä seuraavan hutkinnan sijasta tarvitaan toimintaa.

En syytä tai soimaa hätäkeskusten väkeä. Sitä vastoin pidettäköön jo toteen näytettynä, että uuden tietotekniikan käyttöönottoon sisältyy aina arvaamattomia riskejä. Joka ne kieltää hukkukoon roskapostien aaltoon.

Omassa maailmassaan elävien “it-asiantuntijoiden” syyttävä sormi osoittaa aivan liian herkästi käyttäjää, kun koneet tilttaavat ja ohjelmat tökkivät.

Älkää selitelkö mitään uuden järjestelmän käynnistysongelmista, vaan pankaa systeeminne sellaiseen kuntoon, että ihmiset voivat luottaa, että apu tulee pikavauhtia eli vähintäänkin yhtä nopsaan kuin ennenkin.

Myös hiljattain uudistetusta aluepelastuslaitoksesta on kantautunut palaneen käryä. Koetuksella eivät ole vain tietokoneet, vaan myös ihmiset.

Hämeenlinnan palomestareista moni on äänestänyt jaloillaan. On ollut ikävä kuulla, että palolaitoksella kytee – kriisi.

Maakunnastakaan ei ole saatu mieltä ylentäviä palokuntauutisia: Janakkalassa puolivakinaiset palomiehet kieltäytyivät syksyllä jonkin aikaa kokonaan tehtävistään.

Lopella sikäläinen VPK puolestaan hylkäsi kokonaan sopimuksen Kanta-Hämeen aluepelastuslaitoksen kanssa.

Olen tottunut toimittajan töissä ja muutenkin luottamaan muutamaan asiaan. Lääkärit ja papitkin saattavat laskea palturia, mutta yleensä poliisiin ja ainakin päivystävään palomestariin on ollut lupa luottaa. Toivottavasti vastakin.

Menot