Uutiset

Hämäävää tiedottamista

Muutama viikko sitten paikalliset tiedotusvälineet kertoivat näyttävästi, että tilastojen mukaan Hämeenlinna on yksi maamme edullisimmista asuinkaupungeista. Eipä se ilo kauan kestänyt.

Nyt julkistettiin Suomen Kiinteistöliiton tutkimus, jonka mukaan kaupunkimme on kalleimpien joukossa. Samalla syyllistettiin päättäjiä, jotka pitävät veroja ja maksuja pilvissä.

Kun perehtyy tarkemmin tutkimuksen sisältöön (http://www.kiinteistoliitto.fi/attachements/2006-02-08T11-34-1433.pdf), jossa kustannustekijät ovat eriteltyinä, paljastuukin toisenlainen totuus.

Hämeenlinnan sijoitus kalleimpien kaupunkien joukkoon ei johdukaan – päinvastoin kuin Kiinteistöliitto väittää – kunnallisista veroista ja maksuista vaan liikeyritysten häikäilemättömästä voitontavoittelusta. Puolet kustannuksista ovat kaukolämpö- ja sähkökuluja.

Kaukolämpö on Hämeenlinnassa 13 % kalliimpaa kuin keskimäärin 30 vertailukaupungissa ja lähes 40 % kalliimpaa kuin halvimmassa eli Oulussa. Tätä hintaeroa voivat kansalaiset kirota v-alkuisella sanalla.

Firma rokottaa edelleen energiayhtiön ostokustannukset kaupunkilaisilta kovalla kädellä.

Toinen asia, jossa Hämeenlinna poikkeaa kustannuksiltaan ylöspäin keskiarvosta on jätehuolto.

Totesin jo kymmenisen vuotta sitten julkisesti, että jätteenkuljetuksissa vallitsee Hämeenlinnassa jonkinlainen kahden yhtiön hintakartelli. Millään muulla tekijällä eivät ole selitettävissä hintaerot muihin (jopa Kiertokapulan alueella oleviin) paikkakuntiin hämeenlinnalaisten vahingoksi. Vaikka alalle on tullut uusia toimijoita, ne ovat sopeutuneet määräävien yritysten hintatasoon.

Jos näiden palvelujen hintataso saataisiin kohtuullisuuden rajoihin, olisi Hämeenlinna näiltäkin osin kelpo kaupunki. Niiden korjaaminen ei valitettavasti ole kunnallisten päättäjien käsissä.

Reijo Martikainen

valtuutettu (vas.)

Hämeenlinna

Päivän lehti

25.5.2020