fbpx
Uutiset

Hämäläinen hitaus on viisautta

Hämäläinen hitaus ei ole kehityksen painolasti, vaan sen edellytys. Hitaus on ajattelijan valinta ja luovuuden lähde. Vain hidas ehtii miettiä uusia tapoja toimia ja niiden seurauksia pitkällä aikavälillä. Pitkän tähtäyksen suunnitelmat ja strategiat eivät luonnu hosupetteriltä, joka koheltaa kaiken rutiinilla niin kuin aina ennenkin.

On ristiriitaista, että nopeus yhdistetään tehokkuuteen ja hitaus saamattomuuteen. Pitkällä aikavälillä nimittäin juuri hitaus johtaa tehokkuuteen. Hiljaa hyvää tulee.

Tehokkuusajattelun ja nopeuden korostamisen sijaan nyt pitäisikin panostaa hitauteen. Vain hidastelemalla synnytetään ainutkertaista ja omaleimaista. Juuri siksi hitauden ruumiillistuman, Hämeenlinnan, pitäisi lähteä mukaan Slow City-kaupunkien kansainväliseen ketjuun. Ei tietenkään nopeasti, mutta jos edes hitaasti kiiruhtaen.

Suomeen toistakymmentä vuotta sitten rantautunut ja ennen kaikkea pikaruoka-ajattelun vastapainoksi syntynyt Slow Food-liike on saanut Suomessa jo vankan jalansijan. Nyt liike on saanut tervetulleen jälkeläisen, hitaan kaupungin. Hitaita kaupunkeja on tähän mennessä syntynyt Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Britanniassa ja Japanissa.

Niin Slow Food kuin Slow Citykin perustuvat ajatusmaailmalle, joka sotii kertakäyttökulttuuria ja pikaisia patenttiratkaisuja vastaan. Kyse ei ole ainoastaan liukuhihnamaailman vieroksumisesta, vaan kokonaan uudenlaisesta elämisen kulttuurista.

Slow Cityt ovat kaupunkeja, jotka tekevät pitkäkestoisia suunnitelmia nopeiden poliittisten takinkääntöjen sijaan, suosivat lähiruokaa ja ovat ylpeitä omasta kaupunki-identiteetistään.

Hämeenlinnalla olisi kaikki edellytykset Slow Cityksi.

Meillä on identiteettiä vaikka muille jakaa ja kestävä kehityskin on saanut kaupungista vankan jalansijan. Hämäläisten myötäsyntyinen hitaus ja sen pönkittäminen olisivat edellytys keksiä uusia tapoja elää ja korostaa omaa omaleimaisuuttamme .

Ei varmasti kulu aikaakaan, kun Suomi saa ensimmäisen Slow Citynsä. Turussa ehdittiin jo viime keväänä tehdä aloite kaupungin saamiseksi osaksi Slow City-kaupunkien ketjua. Toivon mukaan Hämeenlinna seuraa esimerkkiä.

Minulta hitauden arvon ymmärtäminen on vienyt yli 20 vuotta.

Pohjalaisilla sukujuurilla ja toimeliaalla luonteella varustettuna naisena nämä vuodet ovat olleet kivinen taival, mutta pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtää hitauden edut ja alkanut toivoa, että itsessäkin olisi edes ripaus verkkaisuutta.

Ehkä hämäläinen hitaus tarttuu. Viime viikolla yllätin itseni sanomasta hitaalle miehelleni, ettei tämä tekisi aina pikkuasioista niin suurta numeroa. Ehkä jo ensi viikolla hän saa nähdä minun patsastelevan keskellä kotoista kaaosta miettimässä rauhallisesti, kuinka tästä selviäisi helpoimmalla.

Hitaus on viisautta.

Saila Karpiola

On ristiriitaista, että nopeus yhdistetään tehokkuuteen ja hitaus saamattomuuteen.

Menot