Uutiset

Hamasin politiikka on umpikujassa

Lähi-idässä tuskin mikään on muuttunut. Tästä saatiin murheellinen näyttö maanantaina, kun pommi-isku surmasi kymmenisen ihmistä Israelissa, Tel Avivin keskustassa. Noin viisikymmentä siviiliä sai räjähdyksessä vammoja.

Parikymppisen palestiinalaismiehen itsemurhaisku oli ajoitettu tarkasti: pommin kylväessä tuhoa Ehud Olmert aloitti tehtävänsä Israelin pääministerinä, vakavasti sairastuneen Ariel Sharonin seuraajana.

Pommista otti vastuu äärijärjestö, islamilainen Jihad. Kuten jo kauan sitten laaditussa käsikirjoituksessa lukee, Israel ei jää koskaan ihmettelemään kansalaistensa surmaamista. Israel iski Gazan kaupunkiin pian sen jälkeen, kun itsemurhapommi oli laukaistu Tel Avivissa.

Kovin tuttu on myös iskujen jälkipyykki. Yhdysvallat ilmoitti YK:n suurlähettiläänsä suulla, että Israelilla on oikeus puolustautua. Toisin sanoen Yhdysvallat jälleen kerran tukee Israelin politiikkaa.

Lähi-idässä kaikki ei ole kuitenkaan kuin ennen. Olmert on toistaiseksi kirjoittamaton lehti. Hän tuomitsi iskun ja syytti siitä palestiinalaishallintoa, vielä erityisesti Hamasia, mikä viittaa hänen pysyvän Sharonin linjalla.

Palestiinalaisten puolella pommi-iskut jakavat niin kansaa kuin heidän johtajiaankin. Hamas asettui tukemaan tuhotyötä, jota se pitää palestiinalaisten itsepuolustuksena. On kuitenkin merkillepantavaa, että palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tuomitsi ilman selityksiä maanantaisen hyökkäyksen.

Hamas voitti tammikuussa, hieman yllättäen, palestiinalaisten vaalit ja se on tällä hetkellä hallitusvastuussa. Länsi pitää Hamasia terrorijärjestönä ja siksi sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni on lopettanut Hamas-vetoisen hallinnon tukemisen. Rahahanan sulkeminen on suistanut palestiinalaishallinnon kriisiin, josta sitä ovat nostamassa Iran ja Qatar kymmenien miljoonien eurojen tukipaketeilla.

Mitä Hamas tekee, minkä linjan se valitsee, sen näyttävät lähikuukaudet. Järjestö yrittää nyt istua kahdella tuolilla, mutta tämä taktiikka on tuhoon tuomittu. Hamas ei voi esiintyä lännen suuntaan palestiinalaisten etujen ajajana ja tukea samalla itsemurhaiskuja. Hamasin on yksinkertaisesti valittava puolensa.

Hamasin tilannetta voi ymmärtää. Järjestössä paine on valtava, sillä terrorismia suosivan yhteisön ei ole helppo muuntua yhteiskuntaa rakentavaksi voimaksi. Jos Hamas sopeutuu hylkäämällä väkivallan, se uhkaa menettää kasvonsa omiensa keskuudessa. Kaikesta huolimatta Hamasin johdon täytyy ymmärtää, ettei terroristijärjestöstä ei ole kansainvälisen politiikan toimijaksi.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kutsui koolle Lähi-idän kvartetin. Toukokuun alussa New Yorkissa järjestettävässä konferenssissa yritetään löytää laajalla pohjalla taas kerran tietä Lähi-idän rauhaan. Itsemurhaiskun jälkeen on pakko kysyä, mitä ehtii tapahtua ennen New Yorkin istunnon alkua.

Päivän lehti

28.3.2020