Kolumnit Uutiset

Häme sweet Häme!

Rankin taisto itsehallinto- eli maakuntauudistuksessa alkoi nyt. Maakuntamme nimi halutaan muuttaa Kanta-Hämeestä kannattomaksi Hämeeksi. Fiksua. Toivottavasti ei hankalaa.

Tosiasiassa ratkesi jo viime keväänä keskustalle voitollisissa eduskuntavaaleissa se, että perustettavia itsehallintoalueita saa kutsua maakunniksi. Miksei siis Häme saisi olla taas Häme?

Hämeen liiton maakuntahallitus päätti maanantain kokouksessaan esittää nimenmuutosta.

Kyse on myös oivasta taktiikasta ja pelinluvusta. Ajatus lie, että nyt kun väännetään maan historian isointa maakunta- ja kuntauudistusta, ei siinä rytäkässä kukaan jaksa kiivailla maakuntien nimistä.

Toista oli 1990-luvun puolivälin jälkeen. Maakunnan nimistä tapeltiin verissä päin, muuallakin kuin täällä eteläisen Suomen keskilattialla.

Valtakunta oli juuri noussut pahasta lamasta. Asiat olivat hyvin. Tulevaisuudessa ne näyttivät olevan vielä paremmin. Ongelmat olivat pieniä, maakuntanimien kokoisia.

Kun tehtiin uutta lakia maakuntajaosta, annettiin hallitukselle valta päättää maakuntien nimet.

Muistan kuinka sisäministeriön eräänkin neuvottelevan virkamiehen ääni värisi, kun häntä haastattelin: ”On pakko yrittää sitä, että Hämeenkin nimi saadaan muutettua.” Vakaumus, tai ylhäältä annettu Tehtävä, oli sitä luokkaa, että hänen tittelinsä olisi pikemmin voinut olla neuvottelematon virkamies.

Varsinainen Hämeen-syöjä oli hallintoministeri Jouni Backman (sd.). Hän toisti toistamistaan, että Häme maakunnan nimenä oli harhaanjohtava, koska Hämeeksi mielletään paljon sitä isompi alue.

Vaatehuoneen nurkasta löytämäni kellastunut lehtileike muistuttaa, kuinka Kielitoimisto komppasi Kanta-Hämeen kannattajia: ”Hyvä, että Häme meni nyt järjestykseen!”

Esimerkiksi se ei lopullisessa päätöksessä sitten painanut, että Pohjanmaan rannikkoalueen nimeksi määrättiin Pohjanmaa. Ikään kuin Pohjanmaata ei muualla olisi. Perin selventävästi jupisi ministeriön ylitarkastaja, että ”johdonmukaisuutta on niin montaa sorttia”.

Nimikiistan kuumimmissakaan käänteissä ei Hämeen Sanomat muuten harkinnut nimensä vaihtamista Kanta-Hämeen Sanomiksi.

Kyllä sen verran tervettä ylpeyttä ja historiatietoisuutta pitää olla, että uskaltaa rinta kaarella julistaa: hämäläiset Hämeessä, Hämeessä Hämeen Sanomat!

Menot