Uutiset

Hämeen järvissä puolisen metriä jäätä

Hämeen järvien jääkansi on tällä hetkellä keskimäärin puolisen metriä. Järvien jääkansi vahvistui tammikuun kovien pakkasten vaikutuksesta nopeasti.

Esimerkiksi Lammin Pääjärvellä oli tammikuun puolivälissä jäätä vain kymmenisen senttiä, mutta nyt jään vahvuus on yli 50 senttiä. Hauhon Ilmoilanselällä jäätä on nyt 52 senttiä, Hauhoselällä 50 senttiä ja Lammin Kouhijärvellä 56 senttiä.

Vuosien 1978-2005 maaliskuun keskimääräinen jäänpaksuus Pääjärvellä on ollut 47 senttiä. Paksuimmillaan jäätä oli havaintojakson aikana vuoden 2003 maaliskuussa 74 senttiä ja vähiten vuoden 1979 maaliskuussa, 29 senttiä.

Jään paksuutta mitataan yleensä 100-200 metriä rannasta sijaitsevilta havaintoasemilta. Hämeen ympäristökeskuksesta huomautetaan, että kapeikoissa ja virtapaikoissa jää voi olla virtausten vuoksi huomattavasti ohuempaa.

– Vaikka jäätä on Hämeen järvissä vielä paksulti, on syytä muistaa, että tilanne voi muuttua nopeasti. Kevään edetessä vielä aamulla kantanut jää voi jo puolen päivän aikaan pettää, muistuttaa osastopäällikkö Harri Mäkelä Hämeen ympäristökeskuksesta. (HäSa)