Uutiset

Hämeen kaupat kiinni helluntaina

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei myöntänyt poikkeuslupaa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien vähittäiskauppojen aukioloaikoihin helluntaipäivänä 12. kesäkuuta.

Hakemuksessa ei aluehallintoviraston mukaan osoitettu näyttöä siitä, että Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen helluntaiviikonloppuna tulevat matkailijat kohdistaisivat matkansa suuressa määrin Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntiin.

-Tämän johdosta ei myöskään osoitettu, että matkailijoiden palvelu edellyttäisi poikkeusluvan myöntämistä. Näyttämättä jäi myös, että maakunnissa olisi sellaisia yleisötapahtumia, joiden perusteella poikkeuslupa voitaisiin myöntää, sanoo ylitarkastaja Kari Ropanen.

Aluehallintovirasto hyväksyi viime viikolla Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maankuntien vähittäiskauppojen poikkeavaa aukioloa helluntaina koskevat lupahakemukset, koska hakemuksessa osoitettiin, että venäläiset matkailijat kohdistavat matkansa erittäin suuressa määrin kyseisiin maakuntiin. Hakemuksessa myös todistettiin venäläisten päiväostosmatkailun poikkeuksellinen tärkeys kyseisille rajamaakunnille.

Venäjällä kansallispäivä

Viimeksi loppiaisena kaupat saivat olla auki kovan huopaamisen jälkeen muun muassa Kaakkois-Suomessa sekä Hämeenlinnan ja Lahden seuduilla. Palvelualan ammattiliitto PAM on kritisoinut poikkeuslupien myöntämistä.

Helluntain viikonvaihteessa odotetaan tavallista enemmän venäläismatkailijoita Suomeen, kun Venäjällä vietetään samaisena sunnuntaina kansallispäivää.

Kristillisessä perinteessä helluntai on Pyhän Hengen vuodattamisen juhlapäivä. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. (HäSa)

Päivän lehti

29.1.2020