Uutiset

Hämeen kauppakamari ajaa maakunnissa kuntareformia

Hämeen kauppakamari ajaa alueellisesti kuntareformia ja väylähankkeita. Keskuskauppakamari ja kauppakamarit ovat ottaneet ne yhteisiksi tavoitteikseen seuraavalle eduskuntavaalikaudelle.

-Verotuksen jätämme suosiolla Keskuskauppakamarille. Infra ja kunnat ovat meidän asioitamme, Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio sanoo.

Kauppakamari haluaa vaikuttaa muun muassa kuntien palvelujen järjestämiseen, hankintoihin ja kuntaliitoksiin. Kuntien palvelujen järjestämisestä ja hankinnoista keskustellaan ja välitetään tietoa sekä kuntien että yritysten edustajille.

-Järjestämme kuntien päättäjille ja virkamiehille tapaamisen, jossa annamme heille eväitä palvelujen järjestämisestä, Aaltio kertoo.

Yritysten tapaamisessa kauppakamari antaa yrityksille tietoa kuntien päätöksenteosta ja ennen kaikkea hankinnoista.

-Yrityksillä on paljon tietämättömyyttä kuntien asioista. Hankinnat ovat yksi sellainen asia.

Kauppakamareilla on yhteisiä elimiä, joissa kuntien ja yritysten suhdetta kehitetään. Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellsten ja kauppakamarin toimitusjohtaja Aaltio vaikuttavat näissä elimissä.

-Hämeenlinnalla on hyvä hankinta- ja palvelustrategia, vaikka siinäkin on kehitettäviä asioita. Jokaisella kunnalla pitäisi olla tällainen strategia, Aaltio katsoo.

Hän sanoo, että monilla kunnalla on näistä asioista strategia, joissa mietitään vaihtoehtoja. Kunnilla on kuitenkin korkea kynnys strategian toteuttamiseen.

-Asiat on keskusteltava ja sitten ryhdyttävä toteuttamaan strategiaa. Se on kuitenkin edelleen hyvin vaikeaa monissa kunnissa.


Oppia kuntaliitoksesta

Kauppakamarien mielestä kuntien määrää on vähennettävä. Hämeenlinnan seudulla tehtiin toissa vuoden alusta kuntaliitos, jossa osa seudun kunnista sulautettiin Hämeenlinnaan. Aaltion mukaan liitoksesta voidaan ottaa oppia muualla.

-Tällaista liitosta viemme eteenpäin myös Päijät-Hämeessä.

Kauppakamaria kiusaa kuntien perustamien liikelaitosten kilpailu yritysten kanssa.

-Oikea suuntaa on yhtiöittäminen ja läpinäkyvyys.

Kunnille on sälytetty uusia tehtäviä ja niiden vastuuta on vain laajennettu. Aaltion mielestä kunnat eivät selviä tehtävistään.

-Kuntien on mietittävä, miten niiden toimintaa voidaan tehostaa. Kaikkea ei pidä tehdä itse vaan on avattava markkinoita.

Hämeen kauppakamari toimii Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella. Se muodostettiin yhdistämällä vanha Hämeen kauppakamari ja Lahden kauppakamari. (HäSa)