Uutiset

Hämeen Liiton puututtava työpahoinvointiin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Hämeen liitolle kehotuksen poistaa psykososiaalisia kuormitustekijöitä, jotka vaarantavat työntekijöiden terveyden. Tällaisia kuormitustekijöitä ovat mm. kohtuuton kiire, liiallinen työnmäärä, häirintä ja epäasiallinen kohtelu.

Jotkut Hämeen liiton työntekijät ovat valittaneet työpahoinvoinnista jo pitkään, ja asiaa on käsitelty myös julkisuudessa. Hämeen liitto ei ole aikaisemmin saanut avilta kehotusta.

– En osaa sanoa onko kehotus vahva vai vähemmän vahva sana, mutta mitään ylidramaattista siihen ei liity. Tarkastuskertomus oli asiallista ja napakkaa tekstiä ja se antoi meille selviä askelmerkkejä, sanoo Hämeen liiton työsuojelupäällikkö Jouko Ylipaavalniemi.

Työsuojelutarkastuksen tarkastuskertomuksessa vaaditaan, että Hämeen liitto nimeää kuormitustekijät ja laatii toimenpiteet niiden poistamiseksi.

Tämä prosessin liitto on jo aloittanut oman työterveyshuoltonsa kanssa tutkimalla työntekijöiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tutkimustuloksia on jo analysoitu, mutta suunnitelma käytännön toimenpiteistä ei ole vielä valmis.

– Meillä joidenkin asioiden määräaikaisuus aiheuttaa kuormittavuuteen piikkejä. Kyse on paljolti töiden jakamisesta, työnjohdollisista asioista ja tietysti suunnittelustakin, sanoo Ylipaavalniemi.

Hämeen liitossa aiotaan ottaa käyttöön myös ns. varhaisen tuen malli, jolla pyritään tarttumaan työntekijän oireiluun ennen kuin se muuttuu sairauslomaksi.

Avi valvoo kehitystä

Hämeen liitolla on aikaa parantaa työhyvinvointia tämän vuoden loppuun asti. Avin työsuojelu valvoo antamansa kehotuksen vaikutuksia tammikuussa, jolloin liitto joutuu selvittämään, mitä ongelmien poistamiseksi on tehty ja kuinka prosessia aiotaan jatkaa.

Hämeen liiton luottamusmies ei halua kommentoida kehotusta millään tavoin.

– Se asia on kesken. Useilla työpaikoilla saattaa olla joitain ongelmia, sanoo Tatu Oukka.

Hämeen liitolla on kolmisenkymmentä työntekijää. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic