Uutiset

Hämeen linna pysyy avoinna

Museovirasto irtisanoo henkilökuntaansa ja sulkee kahdeksan museotaan, jotka ovat olleet auki kesäaikaan. Hämeen linna pysyy auki, mutta sen aukioloaikoja ja kausityöntekijöiden määrää joudutaan supistamaan.

Museovirasto joutui yt-neuvotteluihin, koska viraston määräahoja supistettiin valtion tämän vuoden budjetista lähes 3 miljoonaan euroa. Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet kertoo, että leikkaus on pysyvä.

-Tämä on nyt meidän kehyksemme, joka on vahvistettu tälle hallituskaudelle. Mitä seuraava hallitus tekee, on sitten sen ajan kysymys. Tämän hallituskauden aikana tuskin kehykset nousevat. Meidän rahat menee Kreikkaan.

Kuka vain voi joutua lähtemään

Irtisanottavien määrä on Museoviraston mukaan enintään 40, mutta tarkka määrä he henkilöt selviävät helmikuun aikana.

Irtisanominen voi koskea Museovirastossa ketä tahansa, kertoo hallintopäällikkö Pirjo Hamari.

-Se jo tiedetään, että tärkeimmät kohteet kuten Hämeenlinna, pidetään avoimena, mutta se ei tarkoita, etteikö mahdollisesti niissäkin olisi irtisanomisia. Helmikuu menee tähän kiperään pohdintaan, mistä nämä 40 vähennystä tehdään.

Hämeen linnaa ei suljeta, koska se on Museovirastolle lypsävä lehmä. Se tuottaa tuloja.

-On vielä auki, mihin vuodenaikaan aukioloaikoja lyhennetään. Kannattaako pitää auki kuusi päivää viikossa vai viisi päivää, Aukioloajat katsotaan sitten, kun nähdään miten muut säästöt saadaan kerättyä, Kostet kertoo.

Irtisanomiset eivät yksin riitä

Virastossa on käyty perusteellisesti läpi kaikki kulut, etsitty säästömahdollisuuksia ja erilaisia vaihtoetoja sopeuttaa toiminta budjettivajeeseen. Esimerkiksi Hämeen linnan tilojen vuokria nostetaan.

-Pienistä asioistakin on kerätty säästöjä, pääjohtaja Kostet kertoo.

Yt-neuvottelujen päättyessä Museovirastossa todettiin, ettei tarvittavaa säätöä saada kokoon henkilökuntaa vähentämällä.

Kaikkiaan henkilökunnan vähennystarve on 55 henkilötyövuotta. Museovirasto lupaa tarjota irtisanotuille kaiken mahdollisen avun uudelleen työllistymisen tueksi.

Pääjohtaja Kostetin mukaan museoiden sulkeminen merkitsee kahdeksan henkilötyövuoden säästöä kausityöntekijöiden palkkoja.

-Nämä kahdeksan ovat museoita, joissa ei ole hirveän paljon kävijöitä, mutta ne ovat maksaneet meille todella paljon. Tällä tavalla niitä menoja vähennetään. On vielä se pelastus, että me etsimme näillekin kohteille kotia.

Uusia koteja etsitään museoille

Museovirasto pyrkii luovuttamaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kiinteistöjään kunnille, säätiöille tai seuroille.

Esimerkiksi Porvoon kaupungin kanssa on jo sovittu, että Runebergin koti luovutetaan Porvoon kaupungille. Museovirasto omistaa museon rakennuksen, mutta aukipidosta huolehtii Porvoon museo.

-Nyt me luovutamme kiinteistön Porvoon kaupungille. Runebergin koti ei ole suljettavien listalla, koska sen tulevaisuus on jo ratkaistu, Kostet kertoo.

Lönnrotin synnyinkodista Paikkarin torpasta Museovirasto käy parhaillaan neuvotteluja Lohjan kaupungin kanssa. Ilmajoen kanssa on alettu keskustelut Yli-Lauroselan talomuseosta ja Vaalan kanssa Lamminahon talosta.

Kulttuurien museo jatkaa vielä

Helsingissä toimiva Kulttuurien museo ei ole suljettavien listalla, koska sen sulkemisesta on päätetty jo aikaisemmin.

Museo suljetaan vuoden 2013 aikana, koska sen vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa.

Kostetin mukaan Kulttuurien museon sulkemista ei aikaisteta.

-Ajateltiin, että Kulttuurien museo voi olla auki tässä vaiheessa, kun se suljetaan kuitenkin aika pian. Sulkemisen taloudelliset vaikutukset olisivat aika pieniä tässä vaiheessa. (HäSa)