Uutiset

Hämeen linna saa aikajanan ja kunnostetun tiiliportin

Hämeen linnan historian tärkeät vuosiluvut pääsevät syksyllä paraatipaikalle aikajanan muodossa. Mustavalkoinen aikajana ripustetaan linnan ja Vankilamuseon väliselle aidalle.

– Siitä tulee hieno, sen tarkemmin en osaa sanoa, sillä olen nähnyt vasta aikajanan prototyypin, kertoo projektikoordinaattori Anne Parikka Museoviraston hallintopalveluista.

Aikajanan on suunnitellut Museoviraston arkkitehti Sari Schulman ja Parikka on valinnut linnan historian kiinnostavimmat vuosiluvut.

Vallihauta odottaa edelleen korjaajaansa

Keskiaikaisen linnan kunnossapitäminen on kallista lystiä. Esimerkiksi Olavinlinnan uppoaa vuosittain noin puoli miljoonaa euroa, jotta linna voidaan pitää turvallisesti yleisölle avoinna. Hämeen linna pystytään pitämään turvallisena pienemmällä summalla, sillä se on Olavinlinnaa paremmassa kunnossa.

– Kaikkien korjauksien tarkoitus on pitää Hämeen linna turvallisena yleisölle. Tietenkin linna vaatii jatkuvaa korjaustyötä, jotta se pysyy kunnossa, Parikka sanoo.

Tänä kesänä ainakin Hämeen linnan Linnanpuiston puoleinen tiiliportti kunnostetaan. Portti on ajan mittaan ehtinyt rapistua ja tällä hetkellä portin ylälaitaa kiertävä verkko pitää ylimmät tiilet paikoillaan. Myös linnan pohjoiset tykkiampuma-aukot kunnostetaan, samoin Vankilamuseon katto. Myös linnan katto kaipaisi maalausta, mutta Parikka uskoo rahoituksen urakalle järjestyvän vasta vuonna 2012 tai 2013.

Linnan vallihauta on jo pidemmän aikaa kaivannut perusteellista korjausta. Työ on kuitenkin valtava, eikä Parikka usko rahoitusta tälle kesälle heltiävän. Vallihauta on tyhjennettävä ja puhdistettava pieni pätkä kerrallaan.

Korjauksista huolimatta linna pidetään kuitenkin koko kesän ajan avoinna yleisölle.

Kansallismuseon alaisuuteen

Hämeen linna ja Olavinlinna siirrettiin toukokuun alussa Suomen kansallismuseon alaisuuteen Erikoismuseot ja linnat -yksikköön. Pois Museoviraston alta linnat eivät kuitenkaan siirry, sillä kansallismuseo on Museoviraston alainen.

– Uusitus on enemmän hallinnollinen, eikä se välttämättä vaikuta lainkaan Hämeen linnan kunnostusasioihin. Suurempi vaikutus on Sitran rahoitus Linnanniemen kehityshankkeelle, Parikka sanoo.

Sitran rahoitus mahdollistaa museoiden tiiviimmän yhteistyön. Hämeenlinnassa hankkeessa ovat mukana muun muassa Hämeen linna ja Vankilamuseo. (HäSa)

Päivän lehti

22.2.2020