Uutiset

Hämeen maakuntahallitus unohti opiskelijat

Hämeen maakuntahallitus nimitti koulutuksen neuvottelunkunnan maanantaina 18.10.2004. Hämeen liiton mukaan neuvottelukunnan tehtävänä on kehittää alueellista koulutuspolitiikkaa Hämeen liiton alueella ja seurata valtakunnallista koulutuspolitiikkaa.

Päätökset asiassa ja neuvottelukunnan lopullinen kokoonpano osoittavat asiasta päättäneen maakuntahallituksen asenteellisen ja vanhakantaisen suhtautumisen koulutuspolitiikkaan

Eri koulutusasteiden väliset arvostukset ja painotukset tulevat parhaiten esiin kun katsotaan neuvottelukunnan kokoonpanoa.

Neuvottelukunnan neljästätoista eri koulutusalan edustajasta neljä heiluttaa yliopistojen lippua, samalla kun ammattikorkeakoulusektoria edustaa yksi henkilö.

On todella hämmästyttävää todeta, että hämäläistä koulutusta linjaa mm. yksi Helsingin yliopiston edustaja ja kaksi Tampereen yliopiston edustajaa.

Hämeen ammattikorkeakoulun tämän hetkinen opiskelijamäärä on noin 6 000 tutkintoon opiskelevaa ja määrä kasvaa seuraavalle tuhannelle mikäli mukaan lasketaan myös monimuoto-opiskelijat.

Neuvottelukunnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa samalla paikkamäärällä linjaa mm. Ypäjän hevosopisto yhdellä edustajallaan ja noin 250 opiskelijan volyymillä.

Mikäli neuvottelukunnasta on ollut tarkoituksena luoda Hämeen alueen koulutuslaitosten edustajien yhteistyöelin ja kahvikerho, annamme arvosanan kiitettävä.

Alueellisten koulutuspoliittisten kysymysten arviointiin neuvottelukunta on kykenemätön.

Neuvottelukunnan kokoonpano on mielenkiintoinen myös toisesta syystä.

Ryhmään on hankittu sinänsä kattava edustus kaikista koulutuslaitoksista, työelämältä ja ammattiyhdistyksiltä, mutta opiskelijoiden edustajia ei ilmeisesti haluta mukaan sotkemaan älykkäitä keskusteluja.

Sekä ammattikorkeakoulujen, että yliopistojen opiskelijoiden asema on turvattu lainsäädännössä. Hämeen liitto on kuitenkin nähnyt paremmaksi sen, että opiskelijat keskittyvät vastedeskin vain nyökyttelyyn.

Kunnallisvaalien alla keskustelua herättivät mm. nuorten vaikutusmahdollisuudet ja suhtautuminen alueellisen politiikkaan. Nykyisessä asenneilmapiirissä keskustelua lienee turha jatkaa.

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat Hamko ry edustaa noin 3 000 hämäläistä opiskelijaa ja on täten alueen selkeästi suurin opiskelijoiden edunvalvontaa ja palvelua harjoittava organisaatio. Hamko esitti edustajaansa neuvottelukuntaan.

Jouni Lehtinen

puheenjohtaja

Tomi Hyppänen

pääsihteeri

Hamko ry

Päivän lehti

31.3.2020