Uutiset

Hämeen Matkailun kassa on tyhjä

Kaupunki osallistuu matkailutoimialan pelastamistalkoisiin Hämeenlinnassa. Kaupunginhallitus päätti maanantaina myöntää Hämeen Matkailu Oy:lle 300 000 euroa Kehittämiskeskus Oy Hämeen kautta.

Lisämäärärahasta valtaosa, 250 000 euroa, on tarkoitus käyttää Hämeen Matkailun pääoman korotukseen. Loput menee muihin omistusjärjestelyihin ja ylimenokauden toimenpiteisiin.

Hämeen Matkailu on jatkossa kokonaan Hämeenlinnan seudun käsissä. Forssan Seudun Kehittämiskeskus on luopumassa omistajuudestaan. Se on ollut Kehken lisäksi yhtiön toinen omistaja viidenneksen osakepotillaan.

Yhtiö toimii jatkossa yhdessä Kehken, Aulanko-Hämeenlinna matkailu ry:n ja Hämeen Messujen kanssa yhteisissä toimitiloissa. Eri matkailun toimijoiden yhteistyön tiivistämisellä tavoitellaan kustannussäästöjä ja synergiaetuja.

Heikkoa talousseurantaa

Hämeen Matkailu Oy teki viime vuonna tappiollisen tilinpäätöksen. Tilikauden tappio oli yli 230 000 euroa ja yhtiön oma pääoma niin ikään yli 150 000 euroa miinuksella.

Heikon tuloskunnon syitä on monia. Kehken tuoreen selvityksen mukaan siirtyminen kuntarahoituksesta markkinavetoiseen toimintaan on epäonnistunut. Osakepääoman kerääminen matkailuyrityksiltä ei ole päässyt käyntiin.

Yhtiön varsinainen myynti on tippunut 800 000 eurolla, Venäjän myynnin loppumisen vaikutus on puolestaan noin 200 000 euroa. Lisäksi erilaiset hankkeet ovat vääristäneet yhtiön kustannusrakennetta.

-Talousseuranta ja raportointi on ollut heikkoa, jotta tilanteeseen olisi pystytty reagoimaan nopeammin, selvityksessä todetaan.

Alkukesästä käynnistyneen saneeraussuunnitelman seurauksena Kehke kuitenkin arvioi yhtiön tämän vuoden tuloksen kääntyvän positiiviseksi. Yhtiö on muun muassa irtisanonut henkilöstöään kesän aikana.

Hämeen liitto odottaa selvitystä

Maakuntahallitus käsitteli maanantaina Hämeen Matkailun tilannetta. Yhtiön vt. toimitusjohtaja Kati Tiitola ja hallituksen puheenjohtaja, Kehken toimitusjohtaja Heikki Hietanen pitivät hallituksen jäsenille tilannekatsauksen.

Maakuntajohtaja Juhani Honka kertoo, että Hämeen liitto odottaa yhtiön toimittavan syyskuun kokoukseen mennessä selkeän väliraportin toiminnastaan. Lisäksi tarvitaan kuvaus siitä, kestävätkö matkailuyhtiön hartiat tulevia tehtäviä.

-Varmaan ne kestävät, kun kaupunki on siellä takana. Mutta meidän täytyy rahoittajana saada varmuus siitä, ettemme tee rahoituspäätöstä sellaiseen paikkaan, mikä ei olisikaan kestävällä pohjalla, Honka sanoo.

Maakuntahallitus käsittelee Hämeen Matkailun rahoituspäätöstä syyskuun kokouksessaan, jos se on siihen mennessä saanut pyytämänsä raportit. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic