Uutiset

Hämeen Mokia järjestää vaatepaalit maailmalle

Kymmenet elleivät sadat isot vaatepaalit täyttävät vanhaa teollisuushallia Hauhon kirkonkylällä.

Mahtavatko hauholaiset edes tietää, mitä täällä tehdään. Fidan ympäri maan keräämistä vanhoista vaatteista suuri osa lajitellaan Hauholla.

Hommaa pyörittää sosiaalinen yritys Aikomus, jonka taustalta taas löytyy kristillinen päihdekuntoutusyhdistys Hämeen Mokia.

Aikomuksella ja Mokialla on hyvin monenlaista toimintaa, eikä se rajoitu vain Suomeen. Tällä hetkellä Aikomuksella on tytäryhtiöt Bulgariassa ja Virossa.

Kun toiminnanjohtaja Jouni Heinosen kanssa puhuu, alkaa pyörryttää. Tässäpä Pelle Peloton! Miehen mietintämyssystä pulppuaa bisnesideoita.

-Vain rahoitus puuttuu, hän itse toteaa.

Tosin sitäkin on monelle ajatukselle löytynyt.

Aivan näinä päivinä Hämeen Mokia on aloittamassa nuorisohanketta, johon rahoitus tulee elykeskuksen kautta työministeriön määrärahoista.


Laajaa yhteistyötä

Mokia on toiminut vuodesta 1998. Toiminnan pohja on kristillinen ja tavoite auttaa syrjäytyneitä löytämään tie takaisin elämään ja myös työelämään.

Yhdistys toimii yhteistyössä mm. Hämeenlinnan kaupungin ja työvoiman palvelukeskuksen sekä päihdepalvelujen kanssa. Mokia on saanut projekteihinsa myös leader-rahoitusta.

Vuosittain suuri määrä päihdeongelmaisia käy työkuntoutuksessa Mokialla. Vaatebisneksen ohella tehdään vihanneslaatikoita, linnunpönttöjä ja klapeja. Aikomuksella on lisäksi kirpputori ja autopaja Hauholla.

Palkattuja työntekijöitä on kymmenkunta. Työelämänvalmennuksessa ja työkokeiluissa on koko ajan 35-60 henkeä. Päihdekuntoutujien ohella työharjoittelussa on mm. kiintiöpakolaisia.

Monet asuvat Hämeenlinnan kantakaupungissa. Hämeen Mokian tarjoamaan pakettiin kuuluu päivittäinen kyyti työkohteeseen ja sieltä kotiin sekä ruokailu ja kyydit sinne.

Vanhassa pankkitalossa toimii nyt myös lounasruokala, jossa mokialaiset aterioivat.


Kuvaa ja ääntä nuorille

Vuodenvaihteessa alkava nuorisoprojekti tavoittelee samaa kuin Mokian muukin toiminta eli elämänhallintaa ja työllistymistä.

-Tavoitteena on antaa nuorille eväitä hakeutua myynnin, markkinoinnin ja mainosalan tehtäviin kuuden kuukauden koulutuksen kautta, Jouni Heinonen kertoo.

-Koulutus painottuu kuvan- ja äänenkäsittelyyn. Sitä varten alammekin rakentaa studiota heti vuoden alussa. Hankkeessa on kaksi alan ammattilaista kouluttajina.

Yhtenä osana projektiin kuuluu ulkolähetysauto, jonka katolta voi nähdä elävää kuvaa. Se nähtäneen liikkeellä muutaman kuukauden kuluttua.

Studio tulee keskelle Hauhon kirkonkylää, vanhan KOP:n talon pankkiholviin.

-Päivisin se palvelee koulutusta. Iltaisin se voisi olla paikallisen nuorison käytössä bändien harjoitustilana.


Tuhansia vaatepaaleja

Oy Aikomus Ab on tähän asti lajitellut keräysvaatteita alihankkijana Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidalle.

Nyt toiminta on siirtymässä Aikomuksen omaksi työksi.

Vaatteet tulevat käsittelemättöminä Aikomuksen logistiikkakeskukseen, jossa ne lajitellaan talvi- ja kesävaatteisiin. Keskuksen iso niputuskone paalaa ne tiiviiksi kuutioiksi.

Hauholta ne lähtevät ympäri maailman mm. Venäjälle ja eri puolille Afrikkaa.

Se Jouni Heinosta harmittaa, että osa vaatteista jää yhä kaatopaikkajätteeksi.

-Olen miettinyt, että niistä voisi kehittää esimerkiksi eristettä pikamajoituksiin, joita tarvitaan maailman katastrofialueilla.

Tämänkin idean kehittämiseltä tosin puuttuu vielä rahoitus. (HäSa)