Uutiset

Hämeen rahastolta kulttuurille 500 000 euroa

Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi perjantaina 506 000 euron arvosta tukea kantahämäläiselle kulttuurille ja tieteelle. Yksittäisten apurahojen summaa on pyritty kasvattamaan, ja kokovuotisen työskentelyn mahdollistavia 21 000 euron apurahoja myönnettiinkin 11 hakijalle.

Apurahoista yli 60 prosenttia jaettiin tänä vuonna taiteille, mikä on poikkeuksellista. Yleensä tieteen ja taiteen osuudet ovat olleet suunnilleen samansuuruiset.

Omana kulttuurihankkeena Hämeen rahasto käynnistää syksyllä 2011 musiikkihetket senioreille.

-Tavoitteenamme on tarjota maakunnan kolmen musiikkioppilaitoksen oppilaille mahdollisuus esiintymiseen vanhusten hoitolaitoksissa ja samalla tuoda pieni musiikkituulahdus senioreille, kertoo hoitokunnan puheenjohtaja Juhani Honka.

Hämeen maakuntarahaston perustamisesta tuli viime vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

-Katsoimme, että oman juhlinnan sijaan olisi oikeampaa tarjota monta pientä juhlahetkeä maakunnan eri puolilla, Honka perustelee.

Forssan ääni sai palkinnon

Hämeen rahaston tämänvuotisen palkinnon ovat saaneet Mika ja Turkka Mali. Yhteissummaltaan palkinto on 20 000 euroa.

Malin veljeksiä kiitetään elämänmyönteisistä lauluista, joihin on tallennettu mm. monien värikkäiden forssalaispersoonallisuuksien elämää.

-Aloitimme Forssa-biiseillä (1978), ja koko Forssan väki otti ne omakseen. Mutta kolahtivat ne muuallakin. Sellaisia Anteeks-Niemisiä taitaa olla Suomi täynnä, luokanopettaja-muusikko Mika Mali sanoo.

Forssa-laulujen lisäksi duon uralle on mahtunut venäläisen trubaduurin Vladimir Vysotskin käännöksiä ja amerikkalaisen kulttilaulajan Harry Chapinin lauluja.

-Haaveena olisi tehdä vielä yksi Vysotski-levy ja syksyksi pieni konserttikiertue sen ympärille. Materiaalitkin alkavat olla jo valmiina. Tämä palkinto toi kyllä lisäpotkua siihen, Mika Mali sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.1.2020