Uutiset

Hämeen viesti jälleen Hakalle

Hiihto

Olojentakia kahdesti siirretty Hämeen Viesti päästiin lopulta hiihtämään erinomaisessa kelissä Valkeakosken Korkeakankaalla. Kilpailuun osallistui kymmenen joukkuetta. Jokaisessa joukkueessa oli kahdeksan hiihtäjää edustaen sekä miehiä että naisia ja lisäksi eri ikäluokkia. Osuudet vaihtelivat naisten ja junioreiden 2,5 kilometristä miesten 8 kilometriin.

Avausosuudella kärkipaikan Olli Haaviston voimin ottanut Tampereen Pyrintö putosi myöhemmässä vaiheessa. Hämeenlinnan Hiihtoseuran avausosuuden hiihtänyt Sami Peltotalo tuli vaihtoon neljäntenä. Laura Mononen lähti perinteisen hiihtotyylin kakkososuudelle 48 sekuntia kärkeä perässä. Mononen hiihti kuitenkin Pyrinnön Emmi Rajalan kiinni ja kiristi 2,5 kilometrin loppuosan jyrkässä nousussa kärkeen.

– Aluksi tuntui, etten saa kärkeä ollenkaan kiinni. Mutta kun kuulin matkalla, että eroa oli enää 12 sekuntia, arvasin pääseväni mäessä kärkeen, Mononen kertasi.

– Yllättävän paljon jännitti ennen omaa vuoroa, vaikka kysymyksessä on vain tällainen pikku kisa. Ilmeisesti sitä ottaa kilpailemisen aina kuitenkin sen verran tosissaan, Mononen nauroi.

Samu Hanska, Ester Vuorio ja Lauri Vähävihu pitivät tilanteen hämeenlinnalaisittain hyvällä mallilla. Kun Maija Hakala sai kuudentena viestivuoron, oli Hämeenlinnan johto kasvanut jo 45 sekuntiin kakkospaikkaa pitäneeseen Pyrintöön. Kolmanneksi noussut Haka oli 47 sekuntia kärkeä perässä.

Hakala paineli vapaan hiihtotyylin osuuden kovaa ja ero ennakkosuosikki Hakaan kasvoi jo minuuttiin ja 18 sekuntiin. Lähetettyään Roope Nyströmin matkaan Hakala kuitenkin pelkäsi, ettei etumatka riitä. Heta Jalonen tuli takana kovaa ja nosti Hakan jo kakkoseksi. Jalonen hävisi Hakalle vain 20 sekuntia, joten loppuosuuksille jäi hämeenlinnalaisilla puristettavaa.

– Kun matka on vain 2,5 kilometriä, ei siinä mitään mahdottomia ehdi tehdä. Vähän pidempi matka olisi sopinut meille Lauran kanssa paljon paremmin, Hakala arveli.

– Nuoret tytöt jaksavat vielä mennä lujaa näin lyhyen matkan. Saa nähdä, riittääkö meidän etumatkamme, Hakala pohti.

Nyström jaksoi viiden kilometrin verran kärjessä, mutta viimeisellä lenkillä Valkeakosken Juha-Matti Mikkolainen pyyhälsi ohi.

Hakan ankkurin Vesa Kallion tehtäväksi jäi vain hiihtää viimeinen osuus pois ja kaartaa maalisuoralle juhlimaan muiden hakalaisten kanssa 24. perättäistä Hämeen Viestin voittoa.

– Helppoa oli, ei voi muuta sanoa. Ei mitään ongelmia, Kallio hymyili.

Hämeenlinnan ankkuriosuudelle startannut Matti Hakala oli Kalliota 48 sekuntia perässä, joten tärkein tehtävä oli pitää Lempäälän Kisan Iiro Niskanen takana. Niskanen sai hyvän peesipaikan ja seuraili Hakalaa koko 7,5 kilometrin matkan. Loppusuoralla Niskanen vaihtoi kaistaa ja kiri parilla suksen mitalla Lempäälän hopealle.

– Näin laskussa, että kaverilla oli parempi luisto ja arvasin, että kyllä se menee väkisin ohi. No, olisihan siinä tietysti ollut kolme kierrosta aikaa pudottaa kaveri kyydistä, mutta eipä tuo vain pudonnut, Hakala mietti. HäSa

 

Asiasanat