Uutiset

Hämeenlinna 1.5.2010 Pisteiden keruuta reuman hoidolla

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitukselle jätetty välikysymys Heinolan reumasairaalan konkurssista – tästä asiallisesti oli kyse – johti odotettuun lopputulokseen. Hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta.

Eduskunnan keskustelua ja äänestystä alusti kansalaiskeskustelu, jota on käyty siitä asti, kun reumasairaala ilmoitti voittamattomista talousvaikeuksista.

Terveys on jokaiselle suomalaiselle tärkeä ja herkkä asia. Tämä tosiasia selittää hyvin pitkälle sen, että reumasairaalan konkurssista kehitettiin poliittinen kiista hallituksen ja opposition välillä.

Kun sairaalan kohtaloa tarkastelee politiikan näkökulmasta, olivat puolueiden kortit pahan kerran sekaisin. Porvaripuolueiden käsissä oli vasemmiston kortit ja päinvastoin.

Tähän asti porvaripuolella on tunnettu sympatiaa yksityisten omistamia sairaaloita kohtaan. Niin vain kuitenkin kävi, että porvarillinen hallitus ei ryhtynyt pelastamaan yksityistä Reuman sairaalaa.

Julkista terveydenhuoltoa henkeen ja vereen puolustava vasemmisto ryhmittyi puolestaan ajamaan siekailematta yksityisen sairaalan etua!

Kauniisti ilmaistuna reumasairaalan puolustajat olivat tietysti reumaa sairastavien asialla.

Hyvin tuloksin potilaita hoitaneen Heinolan sairaalan konkurssi on erityisen ikävää sairaille, joilla on edelleen sinne hoitosuhde.

Poliitikoiden on kannettava vastuunsa sairaanhoidossa, mutta tällä kertaa puurot ja vellit sekoitettiin tahallaan sotkuksi, jossa reumasairaat olivat pelinappuloina.

Perimmäinen tosiasia ei muuksi muutu: Heinolan reumasairaalalta loppuivat potilaat. Tämä on hyvin kattava selitys sairaalan konkurssille.

Eduskuntakeskustelussa kannettiin huolta reumahoidon hajauttamisesta, hoidon laadusta ja potilaiden asemasta.

Moni keskeinen seikka painettiin tunteisiin vetoavissa puheissa sivurooliin. Kansanedustajat eivät tuntuneet olevan perillä siitä, miksi reumasairaalalta loppuivat potilaat.

Reuman hoito on jo hajautettu!

Sairauden hoito on kehittynyt ja siksi sairautta pystytään hoitamaan sairaanhoitopiireissä. Erityisen vaikean reuman hoito keskitetään kolmeen keskukseen Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun.

Järjestely on kerännyt kiitosta sairaanhoitopiireiltä, joissa oli silmiinpistävän vähän halua sitoutua Heinolan sairaalan ylläpitoon.

Mitä ratkaisu tarkoittaa? Reumapotilaita ei ole jätetty heitteille. Nykyaikainen hoitomalli tarkoittaa vieläpä sitä, että potilasta hoidetaan mahdollisimman lähellä kotia.

Laitoshoidon tarve on reumassa ratkaisevasti vähentynyt.

Nykyisten pelisääntöjen mukaan sairaudenhoito on sairaanhoitopiirien vastuulla. Piireissä ratkaistaan, missä potilaita hoidetaan. Päätöksiä eivät tee poliitikot.

Kaikilla sairailla on oikeus laadukkaaseen hoitoon. Sitä turvaa panostus hoitoon, ei tyhjentyneen sairaalan seiniin.

Reuman hoito on jo hajautettu!

Päivän lehti

5.6.2020