Uutiset

Hämeenlinna 10.3.2010 Vihreiden paikka on hallituksessa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ratkaistavana on vaikea, kiistatta monimutkainen ja kauaskantoinen päätös ydinvoimasta.

Pöydällä on virallisesti vielä kaikki mahdollisuudet. Hallitus voi torpata kaikki voimalahakemukset tai myöntää luvan kaikille kolmelle hakijalle.

Ratkaisu syntyy yhden ja kahden ydinvoimalan kesken. Kokoomus – viimeksi puolustusministeri Jyri Häkämies – liputtaa kolmelle luvalle, keskustan mielestä tämä vaihtoehto ei ole mahdollinen.

Ydinvoimaratkaisu ajaa nurkkaan vihreitä. Puolueen kanta on perinteinen: Suomeen ei pidä rakentaa yhtään uutta ydinvoimalaa. Vihreät haluavat panostaa uusiutuvan energian tuotantoon. Linja lepää tyhjän päällä.

Onko vihreät lähdössä hallituksesta, jos se näyttää ydinvoimalalle vihreää valoa? Ei, näin linjasi vihreiden puoluejohtaja, työministeri Anni Sinnemäki.

Sinnemäen mukaan puolue pysyy hallituksessa ydinvoimapäätöksestä riippumatta. Tämän linjauksen mukaan vihreät pysyvät rivissä, vaikka lupa heltiäisi kolmellekin voimalayksikölle.

Sinnemäen puheenvuoro oli merkittävä. Tästä eteenpäin hallituksen johtavien puolueiden – keskustan ja kokoomuksen – ei tarvitse pohtia, miten ydinvoimaratkaisu vaikuttaa hallituksen toimintaan.

Tilanteen voi tulkita jopa niin, että vihreät ovat tukemassa yhden voimalan rakentamista ja torjumassa samalla kokoomuksen vyörytystä.

Mikäli vihreät joutuvat valitsemaan yhden ja kolmen voimalan välillä, on puolueen kanta selvä. On vaikea kuvitella, että vihreät, vaikka vastustavat ydinvoimaa, tyytyisivät päätöksenteossa sivustaseuraajan rooliin.

Helpon asian kanssa vihreät eivät missään tapauksessa ole kasvotusten. Puolue on syntymästään asti vastustanut ajoittain hyvinkin kiihkeästi ydinvoimaa.

Kurssi on kääntymässä – jo siksi, että puolue on samassa hallituksessa kokoomuksen ja keskustan kanssa.

Puheitta linjanmuutos ei synny. Vihreissä on voimia, joille ydinvoiman vastustaminen on pyhä asia, periaatekysymys, josta ei missään tilanteessa saisi antaa tuumaakaan periksi.

Puolueen johto kuitenkin ilmeisesti laskee, että sinänsä ikävää ratkaisua seuraa hetken kestävä keskustelu, minkä jälkeen rauha palaa puolueeseen.

Sinnemäen kanta kestää kovaakin kritiikkiä. On lopultakin aivan sama, onko vihreät hallituksessa vai oppositiossa, sillä Vanhasen hallitus tekee ydinvoimasta myönteisen päätöksen.

Vihreiden lähtö hallituksesta olisi lähinnä politikointia, valmistautumista eduskuntavaaleihin temppuilulla.

Sinnemäki on runoilijan taustastaan realisti ja haluaa pitää puolueensa hallituksessa vaikuttamassa yhteiskunnan kehitykseen.

Oppositiossa vihreät joutuisi keskittymään puhumiseen.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic