Uutiset

Hämeenlinna 11.3.2010 Hätäkeskuksista vihdoin ratkaisu

Joku voittaa, joku häviää. Hätäkeskusten jaossa voitonmaljoja kilisteltiin Turussa, Keravalla, Porissa, Vaasassa, Kouvolassa, Kuopiossa ja Oulussa.

Nämä kaupungit sisäministeri Anne Holmlund (kok.) valitsi seitsemän hätäkeskusalueen kotikaupungeiksi.

Tappio oli kova paikka varsinkin Tampereelle, jossa vaadittiin jopa Holmlundin eroa. Pirkanmaalaiset eivät voineet sulattaa sitä, että ministeri päätyi Poriin – ja samalla oman kotikuntansa Ulvilan naapurikaupunkiin.

Hämeenlinna pyrki Varsinais-Suomen ja Hämeen hätäkeskusalueen keskuspaikaksi, mutta hävisi. Turun puolesta puhuivat tilat, saariston läheisyys ja kaksikielisyys.

Hämeenlinnan johto oli kaiken aikaa selvillä, että kaupungin mahdollisuus pärjätä keskuspaikkojen jaossa on heikohko. Kun tulos oli odotettu, Hämeenlinna ei pahasti Holmlundin päätökseen myöskään voinut lopulta pettyä.

Hämeen hätäkeskuksen johtaja Kyösti Lehtonen on tyytyväinen (HäSa 10.3.) jo siihen, että useamman vuoden vellonut ratkaisu vihdoin syntyi. Nyt on aika katsoa eteenpäin, hän korostaa.

Toiminta Hämeenlinnassa jatkuu muutaman vuoden. Uusien keskusten pitäisi olla perustettu ja toimintakunnossa vuoteen 2015 mennessä.

Sietää muistaa, että hallinnon aikataulut tahtovat olla ohjeellisia. Jos maan jako seitsemään hälytysalueeseen jostain syystä tökkii, uudistuksen aikataulu tietysti vesittyy.

Eniten Holmlundin päätöksessä puhuttaa Pori. On aivan aiheellista kysyä, suosiko hän ministerinä omaa vaalipiiriään ja kyykytti samalla Tamperetta.

Arviointi jää makuasiaksi. Tampereen valinnalle oli perusteensa, mutta niin oli myös Porin. Holmlund käytti ministerinä ministerille kuuluvaa valtaa ja tähän tyytymättömienkin on tyytyminen.

Keskuspaikkoja tavoittelevat kaupungit halusivat työpaikkoja ja mielellään vieläpä lisää verotuloja. Itse keskusten toiminnan kanssa kotikunnilla on aika vähän tekemistä.

Vai onko sittenkin? Jopa pelastusalan ammattilaiset ovat julkisuudessa ihmetelleet maan jakoa suurin hälytysalueisiin. Hämeenlinnan seudulta soitettuun hätäpuheluun vastataan nyt Hämeenlinnassa, muutaman vuoden kuluttua Turussa.

Suomalaisille tavan takaa muistutetaan, että elämme korkean teknologian tietoyhteiskunnassa. Niinpä eri paikkojen välimatkat eivät enää ole ongelma, koska tietotekniikka lähes romuttaa välimatkan käsitteen.

Hätäkeskusorganisaatiota päivitetään, tarkoitus on kurittaa hallintoa ja parantaa samalla palvelua. Nyt kuitenkin kuuluu soraääniä, joiden perusteella tietoyhteiskunta on käsite ellei peräti pelkkä kupla, ei elävää elämää.

Uusi aluejako ei nosta eikä laske hätäpalvelujen laatua. Keskeistä on tästä eteenpäinkin se, että organisaatiossa työskentelee riittävästi ammattitaitoista väkeä, joka on sitoutunut työhönsä. Työ vaatii myös asianmukaiset työvälineet.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic