Uutiset

Hämeenlinna 13.4.2010 Puolaa koetteleva onnettomuus

Elämä Puolassa palaa vähitellen entisiin uomiinsa viikonlopun järkyttävän lento-onnettomuuden jälkeen. Maan presidentin Lech Kaczynskin ja monen valtiojohtoon kuuluvan kuolema kuitenkin askarruttaa puolalaisia vielä pitkään.

Puolan presidentin kuolema lisää huomattavasti painetta onnettomuuden tutkintaan. On inhimillistä, että syy pitäisi saada selville heti, mikä ei mitenkään voi olla mahdollista.

Jokaisen lento-onnettomuuden tutkinta kestää vähintään kuukausia, niin tässäkin tapauksessa.

Puolalaisten on pakko malttaa odottaa, mitä tutkijat lopulta Tupolev 154 -matkustajakoneen viimeisestä lennosta Varsovasta Venäjän Smolenskiin saavat selville.

Järkyttävä uutinen jätti tiedon aukon, jota on jo yritetty täyttää. Syylliseksi on nostettu koneen lentäjää, joka yritti laskeutua sankan sumun verhoamalle kentälle.

Saiko lentäjä laskeutumisluvan, yrittikö hän laskeutua monta kertaa ja painostiko kenties joku – jopa presidentti Kaczynski – häntä laskeutumaan Smolenskiin? Näihin onnettomuustutkintaan kuuluviin kysymyksiin ei voi rakentaa vastauksia erinäisten kuulopuheiden perusteella.

Painetta on myös Venäjällä. Eräs tutkija kiirehti vakuuttamaan mustan laatikon tietoihin viitaten, ettei pudonneessa koneessa ollut teknistä vikaa.

Näin nopeassa tahdissa ei teknisen vian mahdollisuutta alassyöksyyn voi sulkea laskuista pois.

Lento-onnettomuudella voi olla yksi ratkaiseva syy, turma on kuitenkin tästäkin huolimatta monen tekijän summa. Aivan varmasti onnettomuuteen vaikutti esimerkiksi juuri sankka sumu.

Puolan johto oli matkassa hieman vanhahtavalla venäläisellä lentokoneella. Jälkipuheissa on jo kysytty, säästikö maan johto sittenkin aivan väärässä paikassa.

Puolalla on vaikeita talousongelmia, silti sillä olisi tietysti ollut varaa ostaa uudenaikainen lentokone maan korkeinta johtoa kuljettamaan.

Hämmästyttävää kyllä Puolassa ei ole ollut ohjeita maan johdon yhteisistä matkoista. Kun tilanne oli tämä, matkan järjestäminen Venäjälle, Katynin murhissa kuolleiden muistojuhlaan, oli pelkkää hallinnon rutiinia.

Yhden matkustajakoneen tuho tekikin Puolan johtoon hätkähdyttävän suuren aukon. Menehtyneiden joukossa on huomattavan paljon parlamentaarikkoja ja korkea-arvoisia sotilaita.

Osa puolalaisista kytkee onnettomuuden Katynin tapahtumiin sekä Venäjän ja Puolan huonoihin suhteisiin. On vaikea uskoa, että Katynin joukkomurhilla olisi mitenkään suoraa yhteyttä Smolenskin lentoturmaan.

Jälkikäteen on selvää, että Puolan johdon aikataulu oli laadittu aivan liian kireäksi: presidentti Kaczynskin puheen pitäminen ajallaan edellytti Tupolev-koneen laskeutumista aikataulussa.

Suru yhdistää Puolaa, kuinka kauan, sitä voi arvioida syksyn presidentinvaaleissa.

Päivän lehti

30.5.2020