Uutiset

Hämeenlinna 14.4.2010 Ehdokkaiden näköinen kamppailu

Tylsähköä, tylsää, varman päälle pelaamista, samanmielisyyttä, ei irtiottoja. Keskustassa kiihtyvä kamppailu puoluejohtajuudesta ja samalla maan pääministerin salkusta on kerännyt tähän mennessä mediassa vaatimattomat tyylipisteet.

Matti Vanhasen seuraajaksi hakevat Mari Kiviniemi, Timo Kaunisto, Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen. Vaikuttaa vahvasti siltä, että joukko on tässä.

Yksi neljästä on mitä todennäköisimmin jo kesäkuussa Suomen vaikutusvaltaisin poliitikko.

Neljän ryhmä ei välttämättä pysy koossa puoluekokoukseen saakka. Kaunisto on selvästi neljäs pyörä, ehdokas, joka hakee kokemusta ja saattaa hyvinkin olla keskustan tulevaisuuden vahva nimi.

Median arvioiden rivien välistä on luettavissa, että puoluejohtajakisan pitäisi olla värikäs, räiskyvä, innostava ja kaiken tavoin kovaa kyytiä tarjoava.

Ei Kiviniemestä, ei Pekkarisesta, eikä nykyään edes Väyrysestä ole roolihenkilöiksi tällaiseen näytelmään. Tunnelma varmasti tiivistyy ratkaisevan äänestyksen lähestyessä, mutta poliittista ilotulitusta on kenenkään turha odottaa.

Tylsän voi korvata myös toisella, rakentavammalla ja tarkemmallakin sanalla. Keskustan puoluejohtajataisto on ja on kaiketi tästä eteenpäinkin asiallinen, asioihin painottuva.

Värikkyyden tiellä on yksin se, että ehdokkaat ovat lopulta poliittisesti hyvin samoilla linjoilla. Selittävä tekijä ei ole yksin saman puolueen jäsenyys.

Kiviniemi, Pekkarinen ja Väyrynen ovat ministereitä. Jos joku heistä lupaisi suuria, olisi esittäjä edessä tyly kysymys: miksi et ole ajanut tätä asiaa?

Jokainen ministeri on sidottu hallitusohjelmaan. Tämä tosiasia heijastuu – ennen muuta keskustelua ja avauksia hillitsevästi – Vanhasen seuraajan valintaan.

Kolmea pääehdokasta leimaa syvällinen kokemus yhteisten asioiden hoidosta. He tietävät, miten vähän pelivaraa maan taloudessa on jopa kolmeksi vaalikaudeksi.

Varaa ei kerta kaikkiaan ole lupauksiin, joilla ehdokkaat voisivat talouden parempana aikana yrittää kasvattaa kansansuosiotaan.

Värien asteikolla puheenjohtajan ja pääministerin valintaa on aika turhakin mitata. Keskusta valitsee johtajaa, jonka tärkein ominaisuus on taito johtaa – sekä puoluetta että aina kevään 2011 eduskuntavaaleihin asti hallitusta.

Jo aiemmin näköpiirissä ollut ennuste ei ole muuksi muuttunut. Ratkaisevassa vaalissa ovat ilmeisesti vastassa Mari Kiviniemi ja Mauri Pekkarinen.

Mikäli Väyrynen pitää kiinni entisestä linjastaan, hän katsoo kortit loppuun asti pyyhettä kehään heittämättä.

Hieman virkamiesmäinen puheenjohtajakamppailu ei ole keskustalle puolueena hyvää mainosta. Räväkät puheenvuorot ja suuret otsikot olisivat puolueelle lähtölaukaus eduskuntavaaleihin.

Niillekin on vielä paljon aikaa jäljellä.

Värien asteikolla puheenjohtajan ja pääministerin valintaa on aika turhakin mitata.

Päivän lehti

2.6.2020