Uutiset

Hämeenlinna 15.4. 2010 Eduskuntatyöhön voi myös kyllästyä

Jo parikymmentä kansanedustajaa, joka kymmenes eduskunnan jäsen, on ilmoittanut luopuvansa kansanedustajan tehtävistä vapaaehtoisesti. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vuosi aikaa ja lähtijöitä tulee todennäköisesti vielä jonkin verran lisää.

Hämeen vaalipiiristä on toistaiseksi kaksi varmaa luopujaa, sosiaalidemokraattien hämeenlinnalainen kansanedustaja Satu Taiveaho ja vasemmistoliiton Matti Kauppila Lahdesta. Tympääntymisensä eduskuntatyöhön on julkisuudessa ilmoittanut hausjärveläinen Risto Autio (kesk.), mutta hän kertoo lopulliset jatkosuunnitelmansa syksyllä.

Vapaaehtoisesti lähtevien ohella muutama kansanedustaja, joskus nimekäskin, poistuu politiikan parrasvaloista äänestäjien tahdosta. Keskimäärin vaaleissa vaihtuu noin kolmannes eduskunnan kokoonpanosta.

Tähän mennessä luopumisestaan ilmoittaneilla on ratkaisulleen vankat, vaikkakin kovin erilaiset syyt.

Muutamat ovat saavuttaneet tai saavuttamassa säädetyn eläkeiän. He eivät halua roikkua enää veteraaneina mukana vaan tekevät tilaa nuoremmilleen.

Muutama nuori tai nuorehko kansanedustaja kertoo kaihtelematta kyllästyneensä politiikkaan ja etenkin poliitikkojen samaan kohteluun julkisuudessa. He eivät niele väitteitä jatkuvasta ketkuilusta ja häikäilemättömästä omien etujen vaalimisesta. He ovat kyllästyneet kansanedustajan työn jatkuvaan aliarvostukseen ja sen kielteissävytteiseen julkisuuteen.

Heillä on täysi oikeus kritiikilleen, sillä valtaosa kansanedustajista tekee työnsä moitteettomasti ja ottaa sen äärimmäisen vakavasti. Muutama pintaliitäjä on loannut koko työyhteisön maineen.

Jotkut luopujista saattavat tuntea rimakauhua tulevia vaaleja kohtaan. Hallituspuolueiden edustajat joutuvat vastaamaan äänestäjille hallituksen tekemistä epämieluisista päätöksistä, joita niitäkin ehtii vielä ennen vaaleja tulla.

Enemmistöhallitusten aikaan opposition tehtäväksi jää arvostella toteutettua politiikkaa ja välikysymyksin yrittää horjuttaa hallitusta.

Hallitus ei kuitenkaan ole miesmuistiin välikysymyksiin kaatunut eli ei ole ihme, jos opposition penkissä istuminen turhauttaa.

Pari vuotta kestänyt jatkuva kohu viime eduskuntavaalien rahoituksesta tietää vääjäämättä, että kampanjoiden rahoitus on entistä vaikeampaa. Kilpavarustelun aika on ohi.

Tähän asti aivan laillista vaalirahaa lahjoittaneet yritykset ja yhteisöt sulkevat rahahanojaan. Ne eivät halua tulla leimatuiksi poliitikkojen tukijoina, joiden edesottamuksia läpivalaistaan tulevan vaalitaistelun aikana erityisen tarkasti.

On ilmeistä, että vaalikampanjoiden budjetit kutistuvat tuntuvasti edellisistä eduskuntavaaleista. Ehdokkaat joutuvat käyttämään myös omia rahojaan tai ottamaan lainaa vaalilaskujen kuittaamiseksi.

Juuri nyt kansanedustajan työssä ei ole kovin suurta hohtoa.

Juuri nyt kansanedustajan työssä ei ole kovin suurta hohtoa.

Päivän lehti

5.6.2020