Uutiset

Hämeenlinna 16.3.2010 Elorannalta ravisteleva puheenvuoro

Tunnelma on kuin Titanicilla, tiivistää vuorineuvos Jorma Eloranta Suomen tilanteen elinkeinoelämän näkökulmasta maanantain Kauppalehdessä.

Metson toimitusjohtaja ja Teknologiateollisuuden puheenjohtaja on äärimmäisen huolissaan vientiteollisuuden kilpailukyvystä ja sen toimintaedellytyksistä.

– Ellei mitään tehdä, vaihtoehtona on elintason voimakas lasku ja pohjoismaiden hyvinvointivaltion taloudellisen perustan mureneminen, summaa Eloranta.

Hän varoittaa odottamasta vaaleja ja vaatii nopeita ratkaisuja. Nyt on kiire, sillä liikkuvan junan pysäyttäminen ei Elorannan mukaan ole mahdollista.

Onko äänessä jälleen yksi talouselämän edunvalvoja, joka katsoi vain tarpeelliseksi käyttää jo perinteiseksi katsottavan hätähuuto-puheenvuoron?

Tästä ei ole kysymys. Puheenvuoroa voi arvioida asiallisesti ja kestävästi vain kylmien tosiasioiden valossa. Ei tästä pääse mihinkään: liian monet Suomen tulevaisuutta ennustavat mittarit näyttävät punaista!

Bruttokansantuotteesta leikkaantui viime vuonna kahdeksan prosenttia. Se on paljon. Tästä huolimatta suoranainen romahdus on saanut vaarallisen vähän huomiota.

On ikään kuin arvioitu, että viime vuosi on pelkkää historiaa ja tuotannon lasku pelkkää pahaa unta.

Valtio on raskaasti velkaantunut, työttömyys nostaa päätään ja taloudessa on näköpiirissä vain heikkoja kasvun merkkejä. Maa on edelleen talouden taantuman selvässä otteessa.

Elorannan maalatessa synkkää kuvaa Suomen tulevaisuudesta ahtaajien lakko jatkuu. Maanantaina tilanne oli jo se, että yli puolet paperikoneista seisoo, kun tuotteita ei voi rahdata laivoihin.

Lakko on kestänyt yli viikon. Sitä on soviteltu muutaman kerran valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla ilman näkyviä tuloksia.

Sovittelusta ei jaeta tietoa, rivien välistä on kuitenkin luettavissa, etteivät lakon osapuolten näkemykset ole lainkaan lähentyneet. Jotain kertoo yksin se, että sovittelun jatkuminen oli auki. Eilen onneksi päätettiin sovintoneuvottelujen jatkamisesta.

Suomella ei olisi varaa lakkoihin, ei varsinkaan varaa lakkoon, joka pysäyttää asiallisesti koko viennin.

Sen sijaan lakon osapuolilla työtaisteluun on varaa. Maan etu on pelinappulana pelissä, jossa panokset ovat millä mittarilla hyvänsä arvioituna suuret.

Läpimurtoa sovintoon ei ole näköpiirissä. Maan hallitus on jo vedonnut lakon lopettamiseksi, työmarkkinoiden keskusjärjestöjen panos neuvottelupöydässä tuskin voisi olla merkittävä.

Jokainen lakko on loppunut. Miksi ahtaajien työtaistelun lopettamisessa olisi aihetta enää vitkutella? Ei voi kuin toivoa, että valtakunnansovittelija Esa Lonkan tänään jatkuva sovittelu palauttaa satamiin työrauhan mahdollisimman pian.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic