Uutiset

Hämeenlinna 16.4. 2010 Liisa Hyssälä pätkätöihin Kelaan

Hallituksen sosiaali- ja terveysministeristä Liisa Hyssälästä (kesk.) on tulossa Kansaneläkelaitoksen uusi pääjohtaja. Hän on ilmoittautunut virkaan, joka on hallituspuolueiden kesken määritelty keskustan reviiriin kuuluvaksi.

Esityksen tasavallan presidentille pääjohtajan nimityksestä tekevät Kelan valtuutetut. 12-henkinen ryhmä koostuu kansanedustajista ja sen kokoonpano noudattaa eduskunnan poliittisia voimasuhteita, viime eduskuntavaalien tulosta.

Ministeri Hyssälä täyttää loppuvuodesta 62 vuotta eli hänen uransa Kelassa rajoittuu muutamaan vuoteen. On paikallaan kysyä, miksi juuri hänet nimitetään kyseiseen tehtävään?

Kela on massiivinen laitos, johon perehtymiseen kuluu aikaa. Mittavia uudistuksia Liisa Hyssälältä tuskin kukaan edes odottaa. Aika ei yksinkertaisesti riitä.

Muutaman vuoden työrupeama toki kruunaa pitkän eduskuntakauden. Hyssälä on ollut kansanedustajana 15 vuotta ja ministerivuosia tälle kahden akateemisen loppututkinnon naiselle ehtii kertyä seitsemän. Muodollista pätevyyttä tai hallinnonalan kokemusta varsinaissuomalaiselta Hyssälältä ei puutu.

Viime vuosina Suomessa on yritetty luopua poliittisista virkanimityksistä, mutta siinä ei ole kovin hyvin onnistuttu. Vanhasen kakkoshallituksen aikana muutama keskeinen demaritaustainen virkamies on vaihtunut kokoomuslaiseen, jokunen myös keskustalaiseen.

Puoluejäsenyys ei saa olla uraputken tukkeena, mutta ei jäsenkirja voi olla tärkein nimityksen perustakaan. Se ei voi missään oloissa ohittaa nimitettävän pätevyyttä.

Mikäli Liisa Hyssälä saa haluamansa ja hänet nimitetään Kansaneläkelaitoksen johtoon, maan hallituksessa pyörähtää ministereiden vaihtokierros.

Viime vuonna pääministeri ei ministerikierrätykseen innostunut, mutta nyt se on väjäämättä edessä.

Pääministeri vaihtuu kesällä, keskustan puoluekokouksen jälkeen. Matti Vanhasen seuraaja on todennäköisesti joku kolmesta ehdolla olevasta ministeristä.

On ilmeistä, että hallitus uudistuu loppusuoralleen ainakin kahdella kokonaan uudella ministerillä.

Halukkaita löytyy varmasti, sillä ministerivuosi kiehtoo monia kansanedustajia. On aivan toista lähteä vaalikentille valtioneuvoston jäsenenä kun rivikansanedustajana. On luonnollista, että ministeriarvailut käynnistyvät välittömästi, kun tieto Hyssälän suunnitelmista tuli julki.

Hallitus ei ajaudu ministerivaihdoksiin ensimmäistä kertaa, sillä matkan varrella kaksi kokoomusministeriä, Ilkka Kanerva ja Sari Sarkomaa ovat jättäneet paikkansa.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa vuoden päivät. Vanhasen-Kataisen hallituksen suuret linjavedot on hiljalleen tehty.

Kansalaisten näkökulmasta ikävät ratkaisut verotuksesta ja etujen leikkauksista jäävät seuraavan hallituksen tehtäviksi.

Maan hallituksessa pyörähtää ministereiden vaihtokierros.

Päivän lehti

5.6.2020